Warzywne chili
PAULINA.TYBURSKA • dawno temu

Artykuł sponsorowany
W zimie, kiedy temperatura nas nie rozpieszcza, dobrze jest zjeść pikantną potrawę. Rozgrzeje nas od środka, a przy okazji wytworzy endorfiny, czyli tzw. hormony szczęścia. O innych smacznych potrawach przeczytacie na facebooku Alpro Soya.
Składniki warzywnego chili:
- 2–3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 papryki,
- 2 cukinie,
- 1 łyżka chili w proszku,
- odrobinę mielonego kuminu (nie mylić z kminkiem!),
- 2 puszki posiekanych pomidorów,
- 6 łyżek ciecierzycy z puszki,
- 6 łyżek czerwonej fasoli z puszki,
- 2 łyżki posiekanej natki (lub kolendry),
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki napoju Alpro Soya o naturalnym smaku.

Sposób przygotowania:
Pokroić cebulę, paprykę i cukinię.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na oliwie podsmażyć cebulę i paprykę. Po kilku minutach dodać cukinię i dalej dusić przez kilka minut.
Dodać ciecierzycę, fasolę oraz siekane pomidory. Dodać czosnek i przyprawy (paprykę w proszku, sól, pieprz, kumin). Dusić do miękkości. Na koniec dodać sok z cytryny i napój sojowy Alpro soya.
Energicznie zamieszać. Zdjąć z ognia. Przybrać kolendrą lub natką pietruszki. Podawać gorące.
WSKAZÓWKA: podawać z ryżem lub kuskusem.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze