GotowaniePrzepisyCiasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego tak bardzo lubisz święta albo co sprawia, że w ciągu ich trwania czujesz się tak wyjątkowo? Obok prezentów wręczanych przez różne wcielenia świętego Mikołaja i spotkań w szerokim gronie rodzinnym bez wątpienia wskazać trzeba świąteczne specjały goszczące na naszym stole. Obok potraw przygotowywanych na co dzień, część z nich przyrządzamy bardzo rzadko, dzięki czemu to właśnie one kojarzą się nam ze świętami, a ich smak i zapach sprawia, że w ciągu ich trwania czujemy się tak wyjątkowo. Zanim jednak zasiądziemy do wigilijnego stołu, sporo czasu poświęcamy przygotowaniom. W jaki sposób można je sobie umilić? Wystarczy, że zdecydujesz się na samodzielne wykonanie świątecznych wypieków, a już kilka dni przed świętami w twoim domu będzie unosił się niepowtarzalny aromat korzennych ciasteczek. Nie czekaj do ostatniego momentu i już teraz wnieś do domu trochę świątecznej atmosfery, wykonując zamieszczony poniżej przepis. Zanim jednak do tego przystąpisz, dowiedz się trochę więcej na temat korzennych przypraw.

Ciasteczka korzenne
Karolina

Przepis na ciasteczka korzenne

  • 0,5 kg mąki,
  • 25 dag masła,
  • 1 szklanki cukru,
  • 1 jajka,
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczki goździków,
  • 1 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczki wanilii,
  • szczypty soli.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia albo wysmaruj ją masłem. Ciasto uformuj w dowolny kształt i piecz przez około 12-15 minut do czasu, aż na ciasteczkach pojawią się pęknięcia.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie