Ciasteczka korzenne
KAROLINA • dawno temu

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego tak bardzo lubisz święta albo co sprawia, że w ciągu ich trwania czujesz się tak wyjątkowo? Obok prezentów wręczanych przez różne wcielenia świętego Mikołaja i spotkań w szerokim gronie rodzinnym bez wątpienia wskazać trzeba świąteczne specjały goszczące na naszym stole. Obok potraw przygotowywanych na co dzień, część z nich przyrządzamy bardzo rzadko, dzięki czemu to właśnie one kojarzą się nam ze świętami, a ich smak i zapach sprawia, że w ciągu ich trwania czujemy się tak wyjątkowo. Zanim jednak zasiądziemy do wigilijnego stołu, sporo czasu poświęcamy przygotowaniom. W jaki sposób można je sobie umilić? Wystarczy, że zdecydujesz się na samodzielne wykonanie świątecznych wypieków, a już kilka dni przed świętami w twoim domu będzie unosił się niepowtarzalny aromat korzennych ciasteczek. Nie czekaj do ostatniego momentu i już teraz wnieś do domu trochę świątecznej atmosfery, wykonując zamieszczony poniżej przepis. Zanim jednak do tego przystąpisz, dowiedz się trochę więcej na temat korzennych przypraw.
Przyprawy korzenne
Każda, nawet początkująca kucharka, zanim przyrządzi jakąkolwiek potrawę, wyposaża się w różnego rodzaju przyprawy. To właśnie w ich właściwym użyciu tkwi sekret dobrej kuchni. Chyba każda z nas ma w swoim domu kilka ich rodzajów, jak sól, pieprz, papryka ostra, bazylia albo oregano. Zbliżające się wielkimi krokami święta powodują także, że słusznie uzupełniamy swoje zapasy o przyprawy korzenne. To właśnie one sprawiają, iż upieczony piernik albo szarlotka tak bardzo nam smakują, a łyk herbaty z imbirem w kilka sekund powoduje, że zapominamy o czasie spędzonym na mrozie. Czym właściwie są przyprawy korzenne? Okazuje się, że często, nie zdając sobie z tego sprawy, stosujemy je do przygotowywania wielu potraw. I tak trudno wyobrazić sobie dziczyznę bez dodania odrobiny owoców jałowca albo świąteczny bigos bez ziela angielskiego, a także kminku. Dość wspomnieć, że do tego grona zalicza się także czosnek, tymianek i pieprz. Które z nich używane są do robienia świątecznych ciasteczek? Wypieki te, określane także mianem ciastek korzennych, pięknie pachną i doskonale komponują się z pitą w zimowe wieczory herbatą albo mlekiem. Ich niezwykły zapach i smak zawdzięczamy właśnie dodaniu imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, wanilii i goździków. Nie trać czasu i już teraz zapoznaj się z przepisem na świąteczne ciasteczka.

Przepis na ciasteczka korzenne
Do przyrządzenia korzennych ciasteczek będziesz potrzebować:
- 0,5 kg mąki,
- 25 dag masła,
- 1 szklanki cukru,
- 1 jajka,
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczki goździków,
- 1 łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżeczki wanilii,
- szczypty soli.
Mąkę należy przesiać i dodać do niej szczyptę soli, a także sodę oczyszczoną. Następnie w misce powinno się utrzeć masło razem z cukrem i jajkiem. Do mąki natomiast należy dodać wymienione przyprawy i wsypywać stopniowo do masła, cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki połączą się, należy wstawić je na jedną godzinę do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia albo wysmaruj ją masłem. Ciasto uformuj w dowolny kształt i piecz przez około 12–15 minut do czasu, aż na ciasteczkach pojawią się pęknięcia.
Smacznego!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze