Martini w kilku kieliszkach
ISABELLE • dawno temuAromatyzowane piołunem, szałwią i goździkami wino z dodatkiem wyciągu z jagód jałowcowych w niewielkim kieliszku na długiej stopce i udekorowane zieloną oliwką – czy to wam coś mówi? Albo inaczej – alkoholowy drink rozsławiony przez pewnego przystojnego agenta tajnych służb Jej Królewskiej Mości? Wstrząśnięta, nie mieszana i tak dalej. Przed wami dzisiejszy bohater – martini! Co wiesz o tym pysznym drinku?
Coś niecoś o martini
To jeden z najbardziej cenionych przez koneserów dobrych trunków na świecie! Od niemal dwóch wieków cieszy się dobrą opinią i niepodważalnym prestiżem. Klasyczne martini przygotowuje się z ginu i wermutu. Ten pierwszy to wyciąg z jagód jałowcowych, zawierający nawet ok. 40% alkoholu – zazwyczaj jest mieszany z innymi napojami, by złagodzić cierpki i gorzki smak. Wermut natomiast jest winem doprawionym przyprawami korzennymi, takimi jak piołun, goździk, kolendra czy szałwia. Zawiera do 20% alkoholu i bywa słodzony cukrem bądź karmelem. Połączenie tych dwóch składników w odpowiedniej proporcji, daje osławione martini.
Rodzajów tego trunku jest naprawdę sporo i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Klasyczne martini podaje się w kieliszku koktajlowym w kształcie odwróconego stożka. Najprostszym drinkiem jest martini czyste – Martini On Ice. Martini według Jamesa Bonda, nazywane często 007, to martini z wódką. Nie należy go, oczywiście, mieszać. Bardzo popularne jest proste martini ze Spritem. Ciekawszym i bardziej wyrafinowanym drinkiem jest Harvard – w shakerze mieszamy 50 ml martini rosso, 40 ml brandy, 30 ml campari, kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny i łyżeczkę gęstego soku malinowego, wszystko mieszamy z lodem. To naprawdę zaskakujące połączenie.
Ciekawe odsłony martini
Jest wiele rodzajów martini i każdy znajdzie z pewnością coś, co mu się spodoba. Poniższe przepisy na drinkimogą zasmakować szczególnie kobietom!
Martini z miodem
Składniki:
- 2 kieliszki waniliowej wódki,
- 1 kieliszek likieru migdałowego,
- 1 kieliszek likieru kawowego,
- pół łyżeczki miodu,
- kropla śmietany,
- lód.
Przygotowanie:
Oprócz śmietany złączyć wszystkie składniki w blenderze i zmiksować. Wlać drinka do kieliszków i zaciągnąć kroplą śmietany. Dodać jeszcze jedną kostkę lodu!
Martini z żurawiną i miętą
Składniki:
- 50 ml soku żurawinowego,
- 50 ml wódki żurawinowej,
- 15 ml grenadyny,
- 15 ml ginu,
- 8 listków świeżej mięty (jeden listek do ozdoby).
Przygotowanie:
Połącz w shakerze sok żurawinowy, wódkę, grenadynę, gin i 7 podartych listków mięty. Wstrząśnij razem z lodem i przecedź do kieliszka martini. Rozetrzyj w dłoniach pozostały listek mięty, aby uwolnić soki i wrzuć do drinka!
Martini z żurawiną i rozmarynem
Składniki:
- 40 ml wódki,
- 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 25 ml ginu,
- 30 ml soku żurawinowego,
- 15 gałązek rozmarynu,
- lód.
Przygotowanie:
Wódkę, sok cytrynowy, sok żurawinowy oraz gin połącz i schowaj na trochę do lodówki. Do shakera wlej mieszankę alkoholową i dodaj część gałązek rozmarynu i kilka kostek lodu. Wstrząśnij wszystko. Do kieliszków do martini wrzuć po dwie kostki lodu i połóż na nich gałązkę rozmarynu. Zalej kieliszek mieszanką z shakera. Na wierzch możesz położyć listek mięty lub tradycyjną zieloną oliwkę!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze