Makaron po chińsku
KAROLINA • dawno temuZdrowe domowe jedzenie i praca to dwa zagadnienia, które niestety bardzo często się wykluczają. Nie zawsze mamy czas przygotować odpowiednią porcję obiadową czy też nie posiadamy możliwości jej podgrzania w pracy. Z tego względu stajemy przed wyborem między jedzeniem w pracy kanapek i wieczornym spożywaniem ciepłego posiłku a sięganiem po dania na dowóz. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku mamy do czynienia z ryzykiem przybrania kilku zbędnych kilogramów, które z powodu braku czasu i ochoty będzie nam bardzo trudno zrzucić. Oczywiście rozwiązaniem jest przyrządzanie posiłków do pracy, jednak nie zawsze mamy ochotę na spędzanie czasu wolnego w kuchni. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko postarać się wybierać zdrowe jedzenie na wynos bądź nauczyć się przyrządzać szybkie propozycje obiadowe. Nie czekaj, aż twoje biodra staną się o kilka centymetrów większe i już teraz przeczytaj poniższy artykuł.
Jedzenie na wynos
Zarówno w odniesieniu do potraw na wynos, jak i pomysłu na szybki obiad zastosowanie ma makaron smażony po chińsku. Zanim jednak dowiemy się, jak zrobić tego typu potrawę, warto jest poznać klucz, według którego znacznie łatwiej będzie nam wybrać zdrowe dania na wynos. Na co przede wszystkim należy zwrócić uwagę? Oprócz tak oczywistych elementów jak świeżość stosowanych produktów, dobrze jest zrezygnować z najbardziej tradycyjnych dań fast food, takich jak frytki, hamburgery, hot dogi czy pizza. Wszystkie z wymienionych potraw zawierają znaczną ilość tłuszczu i są prawdziwymi bombami kalorycznymi. Dobrze jest zatem unikać potraw smażonych na głębokim oleju. Jeżeli natomiast chcemy uniknąć kłopotów żołądkowych, powinniśmy zrezygnować z dań mięsnych. To właśnie tego rodzaju produkty psują się najszybciej. W trosce o szczupłą sylwetkę jak ognia musimy się strzec sosów, zwłaszcza tych opierających się na śmietanie bądź majonezie. Warto jest natomiast zainteresować się firmami proponującymi dietetyczne i zbilansowane dania składające się ze zdrowych kasz, kompozycji gotowanych warzyw i grillowanych mięs bądź ryb. Jeżeli nie wyobrażasz sobie tak diametralnej zmiany, zamiast kupować smażony makaron po chińskuna wynos warto przygotować go samodzielnie w domu. W jaki sposób tego dokonać? Wystarczy kilka minut, by cieszyć się smakiem wyśmienitegomakaronu po chińsku z warzywami.
Przepis na makaron po chińsku
Do zrealizowania przepisu na makaron chiński z warzywami będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzywnej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pierś z kurczaka,
- ½ opakowania makaronu,
- sól,
- pieprz,
- sos sojowy.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Mięso oczyszczamy, myjemy i po pokrojeniu w kostkę nacieramy solą, pieprzem oraz dodajemy odrobinę sosu sojowego. Kolejnym krokiem jest jego podsmażenie w woku. Kiedy pory w piersi zamkną się, należy dodać do niej cebulę, a później czosnek. Gdy warzywa te będą już podsmażone, do całości dodajemy mrożoną mieszankę chińską. Całość smażymy pod przykryciem, w razie konieczności dodając niewielką ilością wody. Gdy warzywa będą już miękkie, wystarczy dodać do potrawy makaron, całość doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem i jeszcze smażyć przez około 3 minuty.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze