Artykuł sponsorowany
Jaki jest idealny obiad według wielu pań domu? Szybki do przyrządzenia, smaczny i zdrowy. Te wymagania mogą wydać się sprzeczne za sobą, ale gdy zaczniemy czerpać z kuchni azjatyckiej, okaże się, że mamy niezliczone możliwości spełnienia tego marzenia. Zwykłe warzywa, doprawione aromatycznym czosnkiem i imbirem, podane z serem tofu i makaronem ryżowym, to przykład takiego dania idealnego.
Składniki:
- 2 łyżki oleju z ryżu San Michele,
- pół papryczki chilli,
- ząbek czosnku,
- mały kawałek świeżego imbiru (1 cm),
- łyżka sosu ostrygowego,
- łyżka sosu rybnego,
- średnia marchewka,
- cebula,
- zielona papryka,
- kostka tofu,
- makaron ryżowy wstążki,
- łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki sezamu.
Marchewkę, cebulę i paprykę pokrój w cienkie paseczki, a tofu w kostkę. Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Sezam upraż delikatnie na suchej patelni.
Na patelnię lub wok wlej olej i sos rybny, dodaj posiekane chilli, czosnek i imbir. Smaż, mieszając. Kiedy składniki będą już wymieszane, dodaj warzywa. Przesmaż je krótko, aby pozostały chrupkie. Dołóż tofu i wymieszaj, aby ser oblepił się sosem. Dołóż go na patelnię i kilka razy podrzuć, by wszystko dobrze się połączyło. Polej sosem sojowym i posyp sezamem.
//
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze