Jak ugotować jajka?
OLIWKA . • dawno temuAle jaja! Pełne białka i wielu witamin. Uznawane są za zdrowe, choć powinny ich unikać osoby, z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Można jeść je na surowo, w postaci jajecznicy albo omleta. Pyszne są też gotowane. Ta łatwa czynność, jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać, dla wielu nie jest jednak wcale bułką z masłem. Zamiast jajek na miękko dostają ma twardo, a zamiast porządnie ściętego białka, pływającą papkę. Jak ugotować jajka żeby wyszły takie, jaki lubimy?
Krok pierwszy
Włóż jajka do rondelka i zalej je zimną wodą.
Krok drugi
Postaw rondel na kuchence, ustaw średni ogień i poczekaj aż woda zacznie się gotować.
Krok trzeci
Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień.
Krok czwarty
Jeśli lubisz jajka na miękko, gotuj je 2–4 minuty.
Krok piąty
Jeśli wolisz jajka na twardo poczekaj 8–10 minut.
Krok szósty
Jajka wyjmij z wody łyżką i poczekaj aż ostygną. Możesz też zalać je zimną wodą, wtedy zrobią się chłodne znacznie szybciej.
Wskazówki i ostrzeżenia
Nie gotuj jajek zbyt długo, ponieważ wokół żółtka może pojawić się zielona obwódka, to żelazo i siarka. Nie wpłyną na smak jaj, ale białko będzie miało o wiele gorszą jakość.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze