Desery świata – zobacz skąd pochodzą te najbardziej znane
DAMIESA • dawno temuTe najsłynniejsze na stałe wpisały się na karty kawiarni państw, z których się wywodzą. Jeśli jednak do tej pory nie miałaś okazji spróbować ich wszystkich, być może nasza galeria zachęci Cię do samodzielnego przyrządzenia jednego z nich.
Panna-Cotta - włoski specjał deserowy, który można by przyrównać do galaretki, jednak z pewną różnicą. Panna Cotta jest bowiem połączeniem śmietany i żelatyny, do której stosuje się takie dodatki jak np. mus owocowy, czy wanilia. Tak przygotowaną masę wlewa się do charakterystycznych foremek, nadających im kształt małej babeczki, a po zastygnięciu masy i wyjęciu deseru z foremki dekoruje się ją owocami.
Tiramisu - kolejny tradycyjny włoski deser, który co ciekawe spożywa się na drugie śniadanie. Składa się z biszkoptu nasyconego kawą espresso i winem marsala, likierem amaretto lub koniakiem. Jego wierzchnią warstwę stanowi masa, której składnikami są jajka, cukier, twarożek mascarpone i śmietana. Całość udekorowana jest startą, gorzką czekoladą lub posypana kakao. Deser ten podaje się schłodzony.
Creme Brulee – francuski deser, w którego skład wchodzi śmietana, cukier i jajka, z odrobiną cynamonu lub wanilii. Wierz stanowi skarmelizowany cukier.
Mousse – przyrządzony z jajek i śmietany z dodatkiem czekolady lub startych owoców. Choć wywodzi się z Francji, to jest deserem chętnie spożywanym także w Ameryce i Anglii.
Fondue czekoladowe – pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest także znane we Francji. Powstaje z połączenia czekolady rozpuszczonej w śmietance z dodatkiem soku cytryny lub pomarańczy. W tak przyrządzonej masie zanurza się owoce.
Tort Sachera – stworzony w Wiedniu przez Franza Sachera jest przysmakiem, któremu trudno się oprzeć. Czekoladowe ciasto przekładane owocowa konfiturą podaje się zazwyczaj z bitą śmietaną, lub polewą czekoladową.
Pudding – jak wiecie już w wcześniejszego artykułu to tradycyjna potrawa kuchni angielskiej, jeśli zatem szukacie przepisu na jego wykonanie znajdziecie go tutaj. Ten kremowy budyń powstaje ze zmieszania mleka, mąki, jajek i dodatków takich jak ryż, czy kasza manna. Pudding może być pieczony lub gotowany na parze.
Flan – podobny do quiche, jest rodzajem kremu jajecznego, często z dodatkiem wanilii, czy soku z cytryny. Serwowany jest na zimno. W Meksyku dodaje się do niego krem.
Stracciatella - to popularne we Włoszech lody waniliowe lub śmietankowe, przyozdobione kawałkami czekolady.
Który z nich wydaje się Wam najbardziej smakowity?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze