Tropem włoskich przysmaków – carpaccio
DAMIESA • dawno temuCarpaccio to ten rodzaj potrawy, która ze względu na wygląd i sposób serwowania z początku nie zyskuje wielu koneserów. Wygląd tego włoskiego przysmaku może i nie jest zachęcający, ale za to jest pełne dobroczynnych dla organizmu właściwości odżywczych.
Danie to, które na stałe wpisało się do kanonu włoskich przystawek, skosztować możemy praktycznie w każdej restauracji serwującej potrawy z tego kraju. Przygotowuje się z surowego, czerwonego mięsa, z dodanym dla smaku sokiem z cytryny i podaje z bukietem sałatek, czy talerzem serów. Przepisów na wykonanie carpaccio jest wiele, a bogactwo dodatków pozwala nieco puścić wodze fantazji. Można je nawet przyrządzić z łososia w pysznym sosie!
Jego przyrządzenie jest niezwykle proste. Wystarczy tylkocienko pokroić płaty surowego mięsa np. polędwicy i rozłożyć ją na oziębionej wcześniej powierzchni talerza. Następnie dodajemy starty ser żółty, posiekaną drobno cebulkę i pomidory koktajlowe. Całość doprawiamy oliwą z oliwek i ziołami oraz drobno zmielonym pieprzem.
Na koniec nie zapomnijmy także oczerwonym winie, które z carpaccio smakuje niezwykle wybornie.
Ciekawym przepisem, jaki udało mi się znaleźć są gruszki na carpaccio z szynką parmeńską. Zainteresowanych odsyłam na blog Kwestia Smaku.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze