Właściwości pomidora
DAMIESA • dawno temuStanowi podstawowy składnik wiosennych kanapek. Chętnie stosujemy go jako dodatek do twarożku ze szczypiorkiem lub warzywnej sałatki. A czy wiemy, jakie bezcenne dla zdrowia składniki znajdziemy w pomidorze? Oto krótki opis tych najważniejszych.
Pomidor jest przede wszystkim źródłem witaminy B, przez co wpływa na nasz układ krążenia, zapobiega pękaniu naczynek, przyspiesza gojenie się ran i wzmacnia odporność. Do tego warzywo to jest także przeciwutleniaczem, więc skutecznie zwalcza wolne rodniki, a tym samym przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia się.
W pomidorze znajdziemy także wapń, żelazo i magnez. Witamina PP zawarta w tym warzywie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Dlaczego są polecana osobom będącym na diecie? Otóż obfitują w błonnik, który reguluje przemianę materii, a także na długo zapewnia uczucie sytości oraz pomaga pozbywać się nadmiaru wody w organizmie. Zawarte w pomidorze składniki dobroczynnie wpływają także na kondycję włosów i paznokci.
Najważniejszą korzyścią jest chyba jednak fakt, że pomidor zapobiega rozwojowi nowotworów. Osoby spożywające go mają więc mniejsze ryzyko zachorowania na raka, dlatego warto wkomponować to warzywo do swojej codziennej diety.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze