Szybkie pączki
OLIWKA . • dawno temuJeszcze chwila i nadejdzie tłusty czwartek, czyli dzień, w którym słodkości można jeść zupełnie bezkarnie, ba, nawet nie wypada tego nie robić. Jeśli uważasz, że kupowane pączki to nie to samo, co domowe wypieki, zapoznaj się z tym przepisem. To naprawdę szybkie paczki.
Przygotuj:
- 2,5 szklanki mąki
- 50 dag białego sera
- 4 jajka
- ¼ szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki olejku arakowego lub rumowego
- tłuszcz do smażenia
A na nadzienie do pączków:
- szklankę marmolady
1. To będą szybkie i bardzo pyszne pączki. Zacznij ich przygotowanie od zmielenia sera i ukręcenia go z cukrem i śmietaną.
2. Do ciasta na pączki dodaj utarte żółtka, pianę z białek, olejek zapachowy, a także mąkę ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia.
3. Pora na wyrabianie puszystej masy. Kiedy już to zrobisz możesz zacząć formować smakowite słodkości.
4. Łyżką moczoną w wodzie oddzielaj kawałki ciasta, rozpłaszcz je lekko na desce posypanej mąką i nakładaj po pół łyżeczki marmolady. Zlep brzegi ciasta w jednym punkcie.
5. I najważniejsze – smażenie pączków. Wrzuć je na gorący tłuszcz i poczekaj aż nabiorą złotego koloru.
6. Kiedy pączki z marmoladą będą gotowe, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze