Kurczak w winie - delikatny, soczysty, pyszny
OLIWKA . • dawno temuPierś z kurczaka można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie jej w pysznym sosie z białego wina. Potrawa jest delikatna, soczysta i pyszna. Niech żałują wszyscy wegetarianie. Nie spróbować czegoś tak smacznego – smutne, bardzo smutne.
Przygotuj:
- 60 dag filetów z piersi z kurczaka
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 200 ml rosołu z kury (z kostki)
- oliwę
- pół pęczka tymianku
- 5 dag oliwek nadziewanych papryką
- czosnek
- mąkę
- czarne oliwki
- sól
- pieprz
1. Najpierw smażenie kurczaka. Umyj filety, osusz je, pokrój na kawałki. Posyp piersi solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i obtocz je w mące.
2. Na patelnię wlej 4 łyżki oliwy i podsmaż mięso, a następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
3. A teraz pyszny sos z białego wina. Wlej alkohol do oliwy, która pozostała po smażeniukurczaka. Dodaj rosół, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany tymianek. Do tej aromatycznej masy włóż teraz mięso i duś wszystko 10 minut na wolnym ogniu.
4. Tyle czasu wystarczy, by stworzyć bardzo smacznego kurczaka w winie. Podawaj go z pokrojonymi oliwkami nadziewanymi papryką i czarnymi oliwkami. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze