Wino do potraw
DAMIESA • dawno temuOdrobina alkoholu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, zwłaszcza, gdy umiejętnie wkomponujemy go w potrawy, aby wydobyć z nich głębię smaku. Jakie dania możesz przygotować, dodając czerwone lub białe wino?
Sałatka warzywna– można ją przyrządzić, wykorzystując ziemniaki, ogórki konserwowe, paprykę czerwoną, jajka na twardo, natkę pietruszki, oliwki oraz aromatyczne przyprawy w postaci koperku. Składniki mieszamy i dodajemy kilka łyżeczek wina białego.
Kurczak w winie– mięso można przygotować jako główne danie obiadowe lub połączyć w sałatce. Sekret polega na nasączeniu kurczaka winem. Wykonamy to, podsmażając kawałki mięsa na patelni, a następnie dodając wino oraz zalewając całość bulionem rosołowym. Kurczaka należy dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Gruszki w winie – to prosty w wykonaniu deser, którym można zaskoczyć gości. Wino czerwone połączone z cukrem i cynamonem oraz kilkoma kroplami cytryny gotujemy wraz z obranymi gruszkami. Można także w trakcie gotowanie dodać laskę wanilii, która nada deserowi słodkiego smaku. Kiedy owoce będą już gotowe i nabiorą czerwonego koloru, wyjmujemy je z garnka, odcedzamy i podajemy na ciepło polane gorącą czekoladą lub na chłodno wraz z lodami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze