Leczo z cukinii

Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale uprawiane jest także jako roślina ozdobna, a niska kaloryczność jej owoców sprawia, że zdobywa coraz większą popularność wśród entuzjastów zdrowego jedzenia.

Leczo z cukinii
Karolina

Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale uprawiane jest także jako roślina ozdobna, a niska kaloryczność jej owoców sprawia, że zdobywa coraz większą popularność wśród entuzjastów zdrowego jedzenia.

Dania z cukinią

Cukinia spożywana jest pod wieloma postaciami. Do znanych i lubianych dań z cukinii zaliczyć można zapiekankę, placuszki czy potrawkę z cukinii. Warzywo to dodawane jest także do lekkich surówek i sałatek, będących wspaniałym uzupełnieniem dania głównego. Z kabaczka sporządza się również smaczne zupy, desery, napoje. To jarzyna, która świetnie smakuje jako smażona, gotowana, pieczona i duszona. Późne lato i wczesna wiosna to idealny czas, aby zapoznać się z przepisem na leczo z kabaczka i podjąć się jego realizacji.

Przepis na leczo z cukinii

Do ugotowania leczo z cukinii dla 4 osób potrzebujemy:

  • 1 dużą cukinię,
  • 1 paprykę żółtą,
  • 1 paprykę czerwoną,
  • 3 pomidory lub puszkę koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebulę,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Obierz cebulę i zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju. Podsmażone warzywo przełóż do garnka.

Umyj cukinię i obierz ją ze skórki (jeżeli cukinia jest młoda nie trzeba jej obierać). Pokrój warzywo w kostkę. Umyj papryki, pozbądź się ich gniazd i pokrój je w kostkę. Warzywa włóż do garnka wraz z rozgniecionym i obranym czosnkiem.

Do duszących się warzyw dodaj koncentrat pomidorowy lub obrane ze skórki, pozbawione nasion pomidory. Warzywa powinny się dusić aż zmiękną. Średni czas to około 30 minut. Należy jednak pamiętać, żeby ich nie przegotować, bo leczo straci swoją konsystencję.

Pod koniec duszenia należy dodać sól i pieprz do smaku. Leczo serwowane być może z makaronem, ryżem, chlebem lub samodzielnie.

Smacznego!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Te ubrania dodają ci 10 lat. Pozbądź się ich natychmiast
Te ubrania dodają ci 10 lat. Pozbądź się ich natychmiast
Wymieszaj z wodą i przetrzyj okna. Będą lśniły przez długie tygodnie
Wymieszaj z wodą i przetrzyj okna. Będą lśniły przez długie tygodnie
Wsmaruj w suche pięty. Patent z PRL-u działa cuda
Wsmaruj w suche pięty. Patent z PRL-u działa cuda
Wymieszaj i podlej truskawki. Krzaki będą uginać się od owoców
Wymieszaj i podlej truskawki. Krzaki będą uginać się od owoców
Jak się ubrać na wesele? Janachowska mówi, co jest modne w tym sezonie
Jak się ubrać na wesele? Janachowska mówi, co jest modne w tym sezonie
Ich pojawienie się to zły znak. Mogą oszpecić trawnik na długo
Ich pojawienie się to zły znak. Mogą oszpecić trawnik na długo
Nie wlewaj do wazonu. Bazie będą piękne tygodniami
Nie wlewaj do wazonu. Bazie będą piękne tygodniami
Policjantka ostrzega przed telefonem. "Kierunkowy z Wielkiej Brytanii"
Policjantka ostrzega przed telefonem. "Kierunkowy z Wielkiej Brytanii"
Pozowała do zdjęć. W lustrze odbiła się cała stylizacja
Pozowała do zdjęć. W lustrze odbiła się cała stylizacja
Poszła do spowiedzi. Tiktokerka zdradziła, co usłyszała od księdza
Poszła do spowiedzi. Tiktokerka zdradziła, co usłyszała od księdza
Jest jak plaster na jelita. Za komuny wszyscy się nim zajadali
Jest jak plaster na jelita. Za komuny wszyscy się nim zajadali
Gdzie wyrzucić karton po mleku? Wielu popełnia błąd
Gdzie wyrzucić karton po mleku? Wielu popełnia błąd