Leczo z cukinii
KAROLINA • dawno temu
Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale uprawiane jest także jako roślina ozdobna, a niska kaloryczność jej owoców sprawia, że zdobywa coraz większą popularność wśród entuzjastów zdrowego jedzenia.
Dania z cukinią
Pyszna cukinia obecna jest w wielu kuchniach świata. Najbardziej jednak charakterystyczna jest dla potraw rosyjskich i bałkańskich. Szerokie zastosowanie kabaczka znamienne jest także dla dań Europy Środkowej i Zachodniej. Dużą popularność cukinia zawdzięcza zarazem niskiej kaloryczności (16 kcal na 100 g produktu) i dużej zawartości witaminy C, PP oraz ważnego dla eksponowanej na promienie słoneczne skóry karotenu. Owoce te nie zawierają metali ciężkich, tzn. w trakcie wzrostu nie wchłaniają szkodliwych pierwiastków. Zatem spożywanie kabaczków jest idealnym rozwiązaniem zarazem dla osób odchudzających się, wegetarian i dzieci.
Cukinia spożywana jest pod wieloma postaciami. Do znanych i lubianych dań z cukinii zaliczyć można zapiekankę, placuszki czy potrawkę z cukinii. Warzywo to dodawane jest także do lekkich surówek i sałatek, będących wspaniałym uzupełnieniem dania głównego. Z kabaczka sporządza się również smaczne zupy, desery, napoje. To jarzyna, która świetnie smakuje jako smażona, gotowana, pieczona i duszona. Późne lato i wczesna wiosna to idealny czas, aby zapoznać się z przepisem na leczo z kabaczka i podjąć się jego realizacji.
Przepis na leczo z cukinii
Zanim przystąpisz do zakupów, warto wiedzieć, jak kupić smaczną cukinię. Otóż największe walory smakowe posiadają dojrzałe i duże owoce. Ich długość powinna wynosić około 20–25 cm. Wybór warzyw takiej wielkości wzbogaci potrawę, jednak trzeba pamiętać, że posiadają one dość grubą skórkę, którą należy obrać przed dodaniem do potrawy. Jeżeli nie masz czasu i zależy ci na szybkim przyrządzeniu leczo z cukinii, zaopatrz się w młodsze i mniejsze jarzyny, z których nie będziesz musiał zdejmować skórki.
Do ugotowania leczo z cukinii dla 4 osób potrzebujemy:
- 1 dużą cukinię,
- 1 paprykę żółtą,
- 1 paprykę czerwoną,
- 3 pomidory lub puszkę koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebulę,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Obierz cebulę i zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju. Podsmażone warzywo przełóż do garnka.
Umyj cukinię i obierz ją ze skórki (jeżeli cukinia jest młoda nie trzeba jej obierać). Pokrój warzywo w kostkę. Umyj papryki, pozbądź się ich gniazd i pokrój je w kostkę. Warzywa włóż do garnka wraz z rozgniecionym i obranym czosnkiem.
Do duszących się warzyw dodaj koncentrat pomidorowy lub obrane ze skórki, pozbawione nasion pomidory. Warzywa powinny się dusić aż zmiękną. Średni czas to około 30 minut. Należy jednak pamiętać, żeby ich nie przegotować, bo leczo straci swoją konsystencję.
Pod koniec duszenia należy dodać sól i pieprz do smaku. Leczo serwowane być może z makaronem, ryżem, chlebem lub samodzielnie.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze