Egzotyczny szaszłyk z łososia z kuskusem
ISABELLE • dawno temuŁosoś to bardzo szlachetna ryba i kojarzy się raczej z wykwintnymi daniami, które można z niego przyrządzać. Dziś chcę się podzielić przepisem, który jakiś czas temu wpadł mi w ręce, ale dopiero podczas weekendu odważyłam się go wypróbować. Okazało się, że potrawa jest naprawdę dobra! Oto przepis na szaszłyk z łososiem w kuskusie i owocach! Brzmi banalnie? Smakuje naprawdę wyjątkowo!
Główny charakter dania – łosoś i kurkuma
Wśród różnych gatunków ryb na znajdziemy łososie żyjące w Atlantyku, Pacyfiku, w jeziorach oraz hodowlane. Największy – Chinook, zwany też Łososiem Królewskim, osiąga wymiary do 1,5 metra i wagę do 57 kilogramów! Jeśli chodzi o hodowlę łososia, to USA, Kanada, Norwegia, Chile i Szwecja są największymi jego eksporterami. Posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią nasze serce, układ krążenia i skutecznie likwidują stany zapalne, takie jak reumatyzm. Ich zbawienne działanie wiąże się ułatwianiem przepływu i wchłaniania wapnia, sodu oraz innych cząstek niezbędnych do budowy silnych komórek naszego serca. Poza tym w łososiu znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Warto pamiętać również, że jest doskonałym źródłem wartościowego białka, które spokojnie może zastąpić nam mięso. Co ważne dla kobiet, udowodniono że spożywanie ryb oleistych, łagodzi bóle menstruacyjne i zapobiega wahaniom nastrojów. Łosoś ma wspaniałe, soczyste mięso o charakterystycznym, wyraźnym smaku. Spożywa się go na surowo – w postaci tatara (potrawa bardzo popularna w Szwecji), jako składnik sushi oraz w formie smażonej, pieczonej, a także wędzonej. Kto choć raz spróbował łososia, z pewnością nie raz do niego wróci.
Jeśli chodzi o kurkumę – jest to roślina uprawna, która rośnie w ciepłym klimacie wielu regionów świata. Wywodzi się z Azji, ale rośnie również w Ameryce Południowej. Wchodzi w skład przyprawy curry, lecz wykorzystuje się ją także w medycynie tradycyjnej i coraz częściej współczesnej. Podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor. Kurkuma posiada lecznicze właściwości. Pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry. Ma również zastosowanie w kosmetyce – wykorzystuje się ją do sporządzania m.in. maseczek pielęgnacyjnych. Znalazła także swoje miejsce w polskiej kuchni. Najczęściej wykorzystywana jest jako barwnik do produktów spożywczych, w tym do koncentratów, ryżu, masła i sałatek. Oprócz barwy kurkuma nadaje daniu także charakterystyczny zapach, zbliżony nieco do piżma, czy pieprzu. W smaku przypominać może imbir, jednak jest bardziej delikatna.
Pyszny łosoś w smacznej oprawie
Skoro wiemy, że nie ma nic zdrowszego od łososia, kurkumy i owoców (bo one zawsze są zdrowe), to przejdźmy do przepisu – pyszny łosoś w kuskusie i owocach! Palce lizać!
Składniki:
- 3 szklanki bulionu z kurczaka,
- 1 cebula (drobno pokrojona w kostkę),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- ½ szklanki suszonych moreli (posiekanych),
- ¼ szklanki pistacji (łuskanych),
- 2 szklanki kaszy kuskus,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 450 g łososia pociętego w kostkę,
- zielone oliwki,
- sól koszerna i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przygotuj deskę do krojenia, nóż kuchenny, rondel, garnek, drewnianą łyżkę i patyczki do szaszłyków. Rozgrzej piekarnik, a w rondlu doprowadź bulion do wrzenia i przykryj pokrywą. W dużym garnku podsmaż cebulę, aż zarumieni się na złoty kolor. Dodaj wtedy kurkumę, kolendrę i dobrze wymieszaj. Do wywaru dodaj morele i pistacje, a następnie nieugotowany kuskus. Wymieszaj, aby dobrze się złączyły. Gorący bulion wlej do garnka z mieszanką. Zdejmij z ognia i odstaw, aby kuskus naciągnął i był gotowy. Przemieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw pod przykryciem. Na patyczki nadziej na przemian oliwki i kawałki łososia, po czym gotowe szaszłyczki wsadź na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie ryba jest już gotowa, zatem przygotuj talerz. Włóż kilka łyżek kuskusa, a na wierzch połóż łososiowe szaszłyczki. Można skropić sokiem z cytryny! Przepyszne!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze