Przepis na drożdżówki z makiem i orzechami
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCieplutkie drożdżówki nadziewane orzechami i makiem to idealna propozycja na niedzielne, rodzinne śniadanie lub podwieczorek dla najmłodszych i starszych dzieci. Wraz z gorącym kakao skutecznie poprawią nam humor, gdy za oknem ponuro i zimno. Przygotowanie puszystych drożdżówek jest łatwiejsze, niż przypuszczasz. Wystarczy odpowiednio zagnieść ciasto i poczekać, aż wyrośnie. Poznaj przepis na drożdżówki z makiem i orzechami!
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka,
- 10 dag + 1 łyżka cukru pudru,
- 10 g drobno pokruszonych drożdży,
- 40 dag mąki,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 roztrzepane jajko,
- ½ łyżeczki soli,
- 700 g masy makowej,
- 100 g orzechów włoskich (np. Bakalland).
Wymieszaj mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru pudru w misce, przykryj ściereczką i poczekaj, aż masa delikatnie się spieni. Następnie zmieszaj masło, mąkę, 10 dag cukru pudru, cynamon, jajko i sól. Dodaj masę z drożdży oraz mleka i zagnieć całość w gładkie ciasto. Jeżeli będzie zbyt kleiste, dodaj więcej mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o wielkości ok. 30 x 20 cm. Wysmaruj ciasto masą makową, posyp orzechami, zawiń w rulon i pokrój na 12 kawałków. Pokryj formę do pieczenia papierem i ułóż na niej drożdżówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez ok. 20 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze