Patelnie na każdą okazję
SABINA STODOLAK • dawno temuPatelnia – wydawałoby się, że to przyrząd banalny. Tymczasem wybór patelni jest tak duży, że zanim zdecydujemy się na kolejny kuchenny nabytek, warto zapoznać się z bogatą „patelnianą” ofertą. Zwłaszcza w kontekście patelni nietypowych
Patelnia grillowa – posiada charakterystyczny, gofrowany spód. Patelnie grillowi świetnie nadają się do smażenia mięsa. Dostępne są w tradycyjnej, okrągłej formie, bądź w formie patelni prostokątnej.
Patelnia do naleśników– jej cechą charakterystyczną, jest bardzo niski brzeg, ułatwiający przerzucanie oraz ściąganie naleśników z patelni. W zasadzie, taką patelnię wykorzystuje się jedynie do smażenia naleśników. Siłą rzeczy dostępne są jedynie w większych średnicach.
Patelnia do racuchów – podobna do patelni do naleśników, z tym, że poza wąskim brzegiem na też wgłębienia pozwalające na smażenie ciasta w określonej formie. Patelnia nadaje się też idealnie do smażenia jajek sadzonych.
Patelnia do omletów dwustronna – pozwala na smażenie omletów i „pancakes”. Pozwala na smażenie omletu bez ryzykownego go przewracania. Zamiast przewracać omlet, po prostu przewracamy patelnie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze