Lody z alkoholem
DAMIESA • dawno temuDeser z procentami? Czemu nie! Taka wytworna słodka przekąska jednak to nie lada wyzwanie. Aby ją przygotować należy wcześniej zgłębić wiedzę na temat tego, które lody pasują do jakiego rodzaju alkoholu, a to wbrew pozorom nie jest wcale taka prosta sprawa. Dziś kilka pomysłów na pyszne desery ze szczyptą trunków.
Lody waniliowe z "wódkowym" arbuzem
Taka oryginalna słodka przekąska z procentami powinna spodobać się zaproszonym na wieczorną imprezę gościom. Będzie stanowić świetne dopełnienie dań obiadowych, a do tego pozostawi w ustach nie tylko posmak alkoholu, ale przede wszystkim owocowe orzeźwienie. Składniki, jakie są potrzebne do przygotowania tego deseru to: pokrojony na kilka kawałków arbuz, lody waniliowe, gorzka czekolada, kilka kieliszków wódki, syrop czekoladowy, rodzynki oraz listki mięty do przybrania. Przystępując do "roboty" w pierwszej kolejności należy nasączyć arbuza alkoholem. Można to zrobić przy pomocy strzykawki, ostrożnie wprowadzając wódkę w miąższ owocu. Należy jednak robić to z umiarem, więc warto na początek wykonać kilka testów, by sprawdzić czy smak nie jest zbyt intensywny. Kiedy arbuz będzie już gotowy, umieszcza się go w szklanych pucharkach, a na wierzch kładzie się dwie gałki lodów waniliowych udekorowanych startą gorzką czekoladą. Na koniec całość polewa się słodkim syropem i dekoruje rodzynkami oraz kilkoma listkami mięty.
Lody z truskawkami i likierem
Tym razem podstawę deseru będą stanowić lody i truskawki. Taki owocowy akcent świetnie komponuje się w zestawieniu z alkoholem. Połączenie to jest znane głównie jako duet truskawki z szampanem, jednak mało osób wie, że równie świetnie smakują ona także podane z rumem. Składniki, jakie są potrzebne do wykonania tego deseru to: truskawki pokrojone na połówki, lody waniliowe, ½ szklanki rumu, drobno posiekane orzechy, bakalie i migdały, rodzynki, bita śmietana oraz sos toffi. Przygotowanie tego rodzaju deseru rozpoczyna się od umieszczenia na dnie miseczek pokrojonych truskawek, które lekko skrapia się rumem. W następnej kolejności umieszcza się na nich kilka gałek lodów waniliowych, które dekoruje się orzechami, rodzynkami, bakaliami i migdałami. Na koniec całość dekoruje się bitą śmietaną polaną sosem toffi i umieszcza w lodach czekoladową rurkę lub batonik. W tym przypadku także można deser udekorować kilkoma listami mięty.
Lody cytrynowe z winem musującym
W tym przypadku pyszne lody o smak u cytrynowym miesza się w blenderze wraz z dodatkiem wina musującego (proporcje zależą od tego, jaką intensywność wyczuwalności trunku chce się uzyskać). Kiedy masa będzie już gotowa umieszcza się ją w zamrażalniku, aż zmieni swoją konsystencję na bardziej twardą. Tak przygotowany deser przed podaniem skrapia się syropem miętowym, dodaje na wierzch skórkę pomarańczową oraz kandyzowane owoce, a dla dekoracji umieszcza na krawędzi szklanego pucharku plasterek limonki. Dodanie bitej śmietany w tym przypadku jest zbędne, bo taki zabieg kulinarny mógłby tylko zepsuć cały efekt. Deser ma być orzeźwiający i lekko cierpki, więc nie ma sensu go na siłę dosładzać.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze