Domowe fast-foody
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuWszyscy lubimy fast-foody. Nawet Ci z Nas, którzy się do tego nie przyznają. Niestety, nie są one jakoś szczególnie zdrowe. Ale któż nam broni raz na jakiś czas pofolgować swoim zachciankom i objeść się do syta junk foodem. Szczególnie, jeśli przyrządzimy sobie takie cudo w domu. Będzie wtedy i zdrowsze i smaczniejsze. Bo zrobione przez nas. Jednak pamiętajcie – absolutnie Was do jedzenia fast-foodów nie namawiam. Ja tylko podaje opcję…
Hamburger
- 600g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,
- 50g bułki tartej,
- 50g masła
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 gałązek z natki pietruszki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją delikatnie na masełku. Gdy tylko już się zeszkli, dodajemy do niej drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Następnie całość dodajemy do mięsa, wraz z bardzo drobno posiekaną natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy — jak ciasto tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie dzielimy masę na 4 części i z każdej z nich formujemy burgera (najlepiej dostosować jego średnicę do rozmiaru bułki, w której będzie on podawany) i grillujemy je dokładnie z obu stron.
Kebab
- 500g kurczaka,
- 200ml jogurtu,
- 25g pasty harissa,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- pęczek kolendry,
- cynamon, imbir,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Czosnek podsmażamy delikatnie na oliwie, a gdy zacznie się szklić dodajemy do niego kolendrę i całość trzymamy na ogniu, aż zioło się rozpadnie. Następnie wlewamy na patelnię świeżo wyciśnięty sok z cytryny i zestawiamy ją z ognia. W międzyczasie mieszamy jogurt, harissę, szczyptę cynamonu, szczyptę imbiru, sól i pieprz. Następnie, gdy czosnek trochę przestygnie, dodajemy go wraz z kolendrą i oliwą pozostałą po smażeniu do jogurtu. W takiej zalewie trzymamy mięso z kurczaka minimum 24 godziny. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki (w sam raz takie, jak do kebaba) i dzielimy na 4 porcje. Każdą z porcji z osobna zawijamy w folię aluminiową i smażymy na patelni grillowej po 6 minut z każdej strony.
Nadzienie do burrito
- 100g mięsa z kurczaka,
- 100g czerwonej fasoli,
- 100g ryżu,
- 1 średnia cebula,
- 1 limonka,
- natka kolendry,
- sól, pieprz, kumin
- olej
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, po czym podsmażamy na średnim ogniu. Gdy tylko obsmaży ze wszystkich stron, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż kurczak będzie dobry w środku. W tym samym czasie gotujemy ryż, aż będzie miękki. Tak samo postępujemy z fasolą (chyba, że używamy puszkowej). Jak fasola będzie już miękka dokładnie ją blendujemy i dodajemy do niej sól, pieprz i kumin. Następnie mieszamy kurczaka, ryż i puree z fasoli z posiekaną natką kolendry i sokiem z limonki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze