Wodzionka - suchy chlyb i wody szklonka
OLIWKA . • dawno temuWodzionka stała się ostatnio bardzo popularna za sprawą jednego z programów telewizyjnych. Jak przygotować tę sławną zupę? Nie ma w tym nic trudnego, a potrawa jest rzeczywiście bardzo smaczna, a co ważne, zwłaszcza w czasach kryzysu, również bardzo tania. Wystarczy trochę wody, suchy chleb, smalec i ziemniaki. Sama się przekoanaj.
Przygotuj:
- 2 kromki czerstwego chleba
- 1 łyżkę smalcu
- ząbek czosnku
- 1 cebulę
- 2 dymki
- wrzątek
- sól
- pieprz
- maggi
Krok 1
Wodzionkę zacznij od przygotowania dodatku do niej. Pokrój ziemniaki w plastry a cebulę posiekaj.
Krok 2
Na patelni roztop pół łyżki smalcu i przysmaż na nim najpierw cebulę, a następnie ziemniaki. Dodaj pieprz do smaku. Kiedy ziemniaki będą już smacznie złote, wrzuć pokrojoną dymkę.
Krok 3
Pora by powstała wodzionka. Pokrój suchy chleb w kostkę i włóż go do talerza. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżki smalcu.
Krok 4
Wodzionka już prawie gotowa. Teraz musisz ją tylko zalać wrzątkiem i doprawić solą i pieprzem, ewentualnie maggi.
Krok 5
Smażone ziemniaki podaj w osobnym talerzu. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze