Węglowodany a odchudzanie
ALICJA • dawno temuPowszechnie wiadomo, że produkty bogate w węglowodany
powodują tycie. Jednak czy dobrym pomysłem na zachowanie
zgrabnej sylwetki jest ich eliminacja z diety? Czym tak naprawdę są
węglowodany?
Węglowodany – co to jest?
Węglowodany to zawarte w pokarmach cukry, które dzielone są
na dwie grupy: na węglowodany proste, które są szybko trawione i przyswajane
przez organizm oraz węglowodany złożone, które układ pokarmowy trawi znacznie
dłużej. Podstawowym zadaniem węglowodanów jest dostarczenie organizmowi energii
w postaci glukozy, która jest niezbędna do pracy mózgu oraz prawidłowego
funkcjonowania czerwonych krwinek. Cukry są potrzebne również podczas dużego
wysiłku fizycznego.
Węglowodany a tycie
Kluczowe w zdrowej diecie jest zachowanie odpowiedniej
proporcji między spożywanymi rodzajami węglowodanów oraz zachowanie umiaru w
ich ilości. Pochłanianie zbyt dużych porcji węglowodanów, zwłaszcza tych
prostych, może skończyć się przybraniem na wadze. A wszystko przez to, że
niespożytkowana energia z węglowodanów jest bardzo łatwo zamieniana w tłuszcz,
który odkłada się m.in. na brzuchu.
Węglowodany w jedzeniu
Wielu dietetyków uważa, że najlepiej spożywać węglowodany
złożone, które są trawione powoli. Dzięki temu uwalniana z nich energia trafia
do komórek stopniowo w niewielkich dawkach, przez co organizm nie ma
potrzeby odkładania ich w postaci tłuszczu. A gdzie znaleźć węglowodany
złożone? Najwięcej jest ich w makaronach, produktach pełnoziarnistych,
razowych, w grubych kaszach. Oczywiście można spożywać również węglowodany
proste, jednak ich dzienna dawka powinna być ograniczona. Niezdrowe, proste
węglowodany powstałe w wyniku sztucznego przetworzenia odpowiednich związków
zawarte są w słodyczach, napojach bezalkoholowych czy owocach w puszkach. Naturalne
cukry proste można znaleźć w surowych owocach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze