Popcorn i 5 innych wartościowych źródeł węglowodanów, których nie może zabraknąć w twoim jadłospisie!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuWęglowodany są niezbędne dla twojego organizmu, w szczególności jeżeli jesteś osobą aktywną. Regulują one nastrój i pracę układu trawiennego. Myślisz, że to przez węglowodany tyjesz? Pamiętaj, że wyróżniamy różne ich rodzaje. Które węglowodany powinnaś jeść jak najczęściej, a których unikać?
Ten artykuł ma 4 strony:
Dobre i złe węglowodany
Najkorzystniejszym rodzajem węglowodanów jest błonnik – zapewnia on uczucie sytości, obniża cholesterol i zapobiega atakom serca. Niestety nie znajdziemy go w przetworzonych produktach zbożowych, takich jak biały chleb czy ryż.
Spożywanie takich pokarmów może prowadzić do wahań poziomu cukru sprawiając, że jemy więcej niż powinnyśmy. Z drugiej strony, produkty pełnoziarniste regulują apetyt, obniżając ilość spożywanych kalorii.
Jeżeli chodzi o złe węglowodany, powinnaś wystrzegać się niektórych cukrów. Wiele produktów, takich jak owoce, warzywa i nabiał, zawiera naturalne cukry, które są potrzebne w diecie. Znacznie groźniejszy jest natomiast cukier dodany. Informacje o jego ilości znajdziesz na etykiecie produktu – najczęściej kryje się pod nazwami: cukier biały, cukier brązowy, koncentrat soku owocowego czy syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.
Oczywiście najkorzystniejsze jest konsumowanie naturalnych źródeł węglowodanów. Czytaj dalej, a poznasz 6 produktów, których nie powinno zabraknąć w twojej codziennej diecie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze