Jedzenie dobre dla twoich jelit

8. KefirKefir to fermentowany nabiał, który zawiera oligosacharydy – złożone węglowodany, które karmią ważne dla organizmu bakterie, a te mikroorganizmy z kolei mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Kefir przechowuj w lodówce, gdyż kultury bakterii są wrażliwe na ciepło. Unikaj także kefiru z dużą ilością cukru, który ma zły wpływ na florę jelitową.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

8. Kefir
Kefir to fermentowany nabiał, który zawiera oligosacharydy – złożone węglowodany, które karmią ważne dla organizmu bakterie, a te mikroorganizmy z kolei mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Kefir przechowuj w lodówce, gdyż kultury bakterii są wrażliwe na ciepło. Unikaj także kefiru z dużą ilością cukru, który ma zły wpływ na florę jelitową.

7. Jogurt greckiPodobnie jak kefir, jogurt grecki także jest potężnym probiotykiem. Zawiera on 15-20 gramów białka na 170 gramów jogurtu oraz aminokwasy, które wspomagają metabolizm. Pamiętaj jednak, aby kupować prawdziwy jogurt grecki, który zawiera jedynie mleko i kultury bakterii.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

7. Jogurt grecki
Podobnie jak kefir, jogurt grecki także jest potężnym probiotykiem. Zawiera on 15-20 gramów białka na 170 gramów jogurtu oraz aminokwasy, które wspomagają metabolizm. Pamiętaj jednak, aby kupować prawdziwy jogurt grecki, który zawiera jedynie mleko i kultury bakterii.

6. Prawdziwa kapusta kiszonaKapusta kiszona ma najwięcej probiotyków, jeśli robiona jest domowymi sposobami. Ta dostępna w sklepach często jest pasteryzowana, co oznacza, że zdrowe bakterie są w niej prawie całkowicie nieobecne.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

6. Prawdziwa kapusta kiszona
Kapusta kiszona ma najwięcej probiotyków, jeśli robiona jest domowymi sposobami. Ta dostępna w sklepach często jest pasteryzowana, co oznacza, że zdrowe bakterie są w niej prawie całkowicie nieobecne.

5. KimchiTo tradycyjne pikantne danie kuchni koreańskiej z fermentowanej kapusty. Kimchi można dodawać do ziemniaków, ryżu lub sałatki, jeśli samo w sobie jest zbyt kwaśne.
Zdjęcie autorstwa sharonang / CC BY

5. Kimchi
To tradycyjne pikantne danie kuchni koreańskiej z fermentowanej kapusty. Kimchi można dodawać do ziemniaków, ryżu lub sałatki, jeśli samo w sobie jest zbyt kwaśne.

4. Karczoch zwyczajnyKarczochy to potężne prebiotyki, co oznacza, że zawierają nietrawione składniki odżywcze, które pomagają karmić dobre bakterie w układzie trawiennym. Innymi słowy, to zdrowy posiłek dla pomocnych bakterii w jelitach. Jeśli karczoch ci nie smakuje, spróbuj innych podobnych prebiotyków, takich jak szparagi, banany lub soczewica.
Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

4. Karczoch zwyczajny
Karczochy to potężne prebiotyki, co oznacza, że zawierają nietrawione składniki odżywcze, które pomagają karmić dobre bakterie w układzie trawiennym. Innymi słowy, to zdrowy posiłek dla pomocnych bakterii w jelitach. Jeśli karczoch ci nie smakuje, spróbuj innych podobnych prebiotyków, takich jak szparagi, banany lub soczewica.

3. KombuczaKombucza to fermentowana herbata, które idealnie służy jako zdrowy zamiennik napojów gazowanych. Kombucza pełna jest dobrych bakterii, które pokrywają układ trawienny. Proces fermentacji wytwarza też witaminy z grupy B, które dostarczają energii.
Zdjęcie autorstwa Nomadic Lass / CC BY

3. Kombucza
Kombucza to fermentowana herbata, które idealnie służy jako zdrowy zamiennik napojów gazowanych. Kombucza pełna jest dobrych bakterii, które pokrywają układ trawienny. Proces fermentacji wytwarza też witaminy z grupy B, które dostarczają energii.

2. Zupa misoTrwa debata na temat tego, jaki wpływ na zdrowie ma soja, ale fermentowana soja zawiera mnóstwo dobroczynnych bakterii i izoflawonów, które chronią przed rakiem i prawdopodobnie hamują produkcję komórek tłuszczu.
Zdjęcie autorstwa Stacy Spensley / CC BY

2. Zupa miso
Trwa debata na temat tego, jaki wpływ na zdrowie ma soja, ale fermentowana soja zawiera mnóstwo dobroczynnych bakterii i izoflawonów, które chronią przed rakiem i prawdopodobnie hamują produkcję komórek tłuszczu.

1. Gorzka czekoladaWiele dobroczynnych bakterii i mikrobów żywi się czekoladą i następnie wytwarza składniki przeciwzapalne, które mają pozytywny wpływ na serce. Wybieraj czekoladę z zawartością kakao przynajmniej 70% i jedz ją regularnie, aby pojawiły się w organizmie polifenole, które regulują hormon stresu.
Zdjęcie autorstwa Eric Hossinger / CC BY

1. Gorzka czekolada
Wiele dobroczynnych bakterii i mikrobów żywi się czekoladą i następnie wytwarza składniki przeciwzapalne, które mają pozytywny wpływ na serce. Wybieraj czekoladę z zawartością kakao przynajmniej 70% i jedz ją regularnie, aby pojawiły się w organizmie polifenole, które regulują hormon stresu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Specjaliści krytykują aparat "Brzyduli" Sylwester 2009. Ostatnie przygotowania Konkurs z firmą Medela Uważaj na produkty bez cukru. Niszczą zęby! Makijaż na lato Jak przywrócić skórze wygląd sprzed ciąży? Co zrobić, by mieć orgazm? Elementarz pielęgnacji włosów Domowe sposoby na łuszczycę USG piersi - jak wygląda badanie? Woda mineralna a źródlana Róż ożywia

Popularne w tym tygodniu:

Nietolerancja laktozy – moda czy poważny problem?