Marchewki, ale tylko w całości
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuOd dzisiaj nie kroimy marchewek. Naukowcy dowiedli, że gotowane w całości są zdrowsze i aż o 25 proc. zwiększają się ich właściwości antyrakowe w porównaniu z tymi pokrojonymi w paseczki.
Marchewki trzeba jedynie umyć i gotować. Pokrojone w kawałki mają większy kontakt z gotującą się wodą, a przez to tracą swoje właściwości. Gotując warzywo w całości, zachowamy wszystkie właściwości odżywcze. A żeby to zrobić, potrzebujemy jedynie większego garnka. Naukowcy pofatygowali się nawet i przeprowadzili doświadczenie. Na 100 wolontariuszy aż 80 odpowiedziało, że gotowane w całości marchewki lepiej smakują. Marchewki od lat słyną z tego, że są cennym źródłem witamin. Zawierają duże ilości witamin i mikroelementów. Najcenniejszym składnikiem marchewki jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Warzywo to jest bogate także w witaminy B1, B2, PP, K i C. Dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza związków mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas – to im zawdzięczamy jędrne ciało, ładną cerę i karnację skóry. Flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczają wolne rodniki powodujące przedwczesne starzenie się organizmu, lecz także działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze