- Kiedyś po prostu konsumenci zalewali torebkę wrzątkiem i nie zwracając szczególnej uwagi na stopień zaparzenia, wypijali. Najczęściej, aby się rozgrzać. Od jakiegoś czasu obserwujemy trend polegający na świadomym dobieraniu herbaty. Coraz rzadziej na półce w kuchni stoi tylko jeden jej rodzaj, bo konsumenci chcą móc wypić napar odpowiedni do momentu, w którym po niego sięgają. – mówi Joanna Fijałkowska, Trade Marketing Specialist Teekanne Polska.
Zdrowotne właściwości herbaty cenione są przez lekarzy i homeopatów. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Erasmusa w Rotterdamie potwierdzają, że wypicie dwóch filiżanek herbaty dziennie o połowę zmniejsza ryzyko zawału. Czerwona herbata nie tylko wspomaga proces odchudzania, ale także wzmacnia zęby. Poza tym napój ten ma działanie orzeźwiające i bardziej niż kawa zmniejsza uczucie senności, dlatego mocna herbata nie jest zalecana wieczorem.
Źródło: Kinga Fromlewicz