Sok marchwiowy - smaczny i zdrowy!
ALICJA • dawno temuMarchewka to cenne źródło witaminy A, której dobroczynne działanie docenią nasze oczy. Dbającym o urodę i sylwetkę marchewka dostarczy związków mineralnych, takich jak: wapń, cynk, żelazo, magnez czy potas. Odporność wzmocni zawarta w warzywie witamina C. Przygotowując sok marchwiowy w prosty sposób zaaplikujesz sobie porcję zdrowia.
Składniki:
- 1 kg marchewki,
- 1 cytryna,
- cukier.
Jak przyrządzić sok?
Marchewkę dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki i opłucz. Dla osób posiadających sokowirówkę sprawa jest prosta. Kroimy marchewkę na drobne kawałeczki i wrzucamy do sokowirówki. Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu, zetrzyj marchewkę na tartce o grubych oczkach. Przełóż ją do płóciennego woreczka i odciśnij sok. Do pojemnika z sokiem wyciśnij sok z cytryny i dodaj cukru do smaku. Przygotowany sok należy spożyć od razu.
Osoby, które lubią eksperymentować mogą dodać do sokowirówki inne owoce, które mają pod ręką.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze