Sok z buraka
PATRYCJA • dawno temuSok z czerwonego buraka stosowany jest przy przeziębieniach, uporczywym kaszlu czy chrypce. Zawarta w burakach witamina B wspomaga produkcję czerwonych krwinek, dlatego powinien znaleźć się w diecie anemika. Ponadto reguluje pracę jelit oraz korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek. Szczególnie zalecany jest dla dzieci w okresie intensywnego wzrostu, dla kobiet w ciąży (zawiera dużo kwasu foliowego) oraz dla seniorów (pomaga zwalczać artretyzm). Poniżej znajdziecie przepis na domowy sok z buraków.
Przepis na sok z buraków
Składniki:
- duży burak (ale nie większy niż 8 cm),
- cukier.
Sposób przyrządzenia:
Umyj dokładnie buraka pod bieżącą wodą. Wyszoruj skórkę szczoteczką. Zetnij wierzch w miejscu, gdzie wyrastały listki. Dokładnie wydrąż środek oraz lekko zetnij dół, aby burak stabilnie stał. Wsyp do środka kilka łyżek cukru i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw go na 3 godziny. Powstały sok zlej do szklaneczki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze