Jak zrobić zakwas buraczany? Domowa lecznicza mikstura w zasięgu ręki
JOANNA KOBYLAŃSKA • dawno temu • 3 komentarzeZakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa zawierająca wiele drogocennych dla zdrowia minerałów. Regularne spożywanie buraków pozwala na profilaktykę nowotworów, a także oczyszczanie krwi z toksyn. Zakwas buraczany można pić także w trakcie przeziębienia, anemii czy w ogólnym osłabieniu organizmu. Jak się okazuje, buraki naturalnie poprawiają odporność i przeciwdziałają rozwojowi szkodliwych bakterii. Poniżej znajdziesz przepis na domowej roboty zakwas buraczany.
Zalet zakwasu buraczanego jest bezliku, dlatego nie dziwi, że fani zdrowego odżywiania częściej i chętniej sięgają po naturalne lekarstwa. Dzięki cyklicznemu piciu zakwasu, szybko zostaną zauważone wspaniałe efekty, jak chociażby brak refluksu czy zaparć. Samo wykonanie domowego zakwasu buraczanego nie jest trudne. Przekonaj się sama, jak stworzyć ten "magiczny" eliksir zdrowia.
Zakwas buraczany – lekarstwo na żołądek
Witamina C oraz kwas mlekowy to główne składniki odżywcze, które znajdziemy w burakach. Zakwas buraczany pozwoli na regulację żołądka, jelit i wątroby. Jeśli cierpisz na wrzody lub miewasz zaparcia i trudności wywołane refluksem żołądkowym, śmiało wypijaj szklankę zakwasu z buraków codziennie, a szybko zauważysz pierwsze pozytywne rezultaty.
Zakwas buraczany – podwyższona odporność
Picie zakwasu buraczanego świetnie sprawdzi się u osób z wysokim ciśnieniem, ponieważ skutecznie obniża i wyrównuje ciśnienie krwi. Doskonale poprawia morfologię krwi: zapobiega anemii, a nawet wspomaga leczenie białaczki. Przy codziennym spożywaniu zakwasu buraczanego nie grozi ci miażdżyca – wszystko za sprawą betaniny, która jest przeciwutleniaczem. Pamiętaj, że rewelacyjne efekty uzyskasz wyłącznie dzięki wytrwałości i konsekwencji – 1 szklanka zakwasu buraczanego w zupełności wystarczy.
Zakwas buraczany – działanie antybakteryjne
Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na korzyść zakwasu buraczanego jest jego działanie antybakteryjne. Wszystko za sprawą kwasu mlekowego, który przyczynia się do produkcji kolagenu w skórze. To na pewno spodoba się paniom ceniącym dobroczynne właściwości naturalnych składników. Buraki stosowały jeszcze nasze prababki, aby wyglądać zdrowiej i przede wszystkim młodziej.
Zakwas buraczany – skuteczny przepis
Przepis oraz wykonanie domowego zakwasu buraczanego nie należą do skomplikowanych, zwłaszcza, że potrzebujesz zaledwie trzech produktów: 1 kg buraków, 1,5–1,75 litra przegotowanej chłodnej wody oraz 1,5 łyżki soli. Przygotowanie:
- wszystkie buraki obierz i pokrój w niewielkie słupki, a następnie wrzuć do szklanego słoika lub garnka z kamionki;
- zalej buraki ostudzoną i osoloną wodą oraz dokładnie wymieszaj całość;
- jeśli zależy ci na walorach smakowych, możesz dodać kilka ząbków czosnku, pół jabłka (bez gniazda nasiennego) albo marchewkę, kminek lub ziele angielskie;
- naczynie przykryj lnianą ściereczką lub gazą, miksturę zostaw w temperaturze pokojowej na 5 dni;
- każdego dnia mieszaj zakwas buraczany drewnianą łyżką i zbieraj z powierzchni pianę;
- po 5 dniach zalej gotowy eliksir zdrowia do słojów albo butelek i przechowuj w lodówce.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze