Tego nie wiesz o czosnku!
DANUTA CAPIGA • dawno temuW jednym ząbku czosnku znajduje się cała apteka. To naturalny antybiotyk, hamuje rozwój bakterii, pomaga zwalczać różnego typu infekcje, zmniejsza ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit. Jedną z najpopularniejszych właściwości czosnku jest jego działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
W jednym ząbku czosnku znajduje się cała apteka. To naturalny antybiotyk, hamuje rozwój bakterii, pomaga zwalczać różnego typu infekcje, zmniejsza ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit. Jedną z najpopularniejszych właściwości czosnku jest jego działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Jest jednym z najstarszych środków leczniczych.
Wierzono, że czosnek podnosi ducha, dodaje siły i odwagi. Starożytni Egipcjanie uważali, że jest eliksirem miłości, dla Rzymian był symbolem męstwa, zaś Grecy i Słowianie używali go jako antidotum na ukąszenie żmii i złe czary. Nasi przodkowie używali go do konserwowania i przyprawiania mięs oraz smarowali się nim, co miało uchronić ich przed pasożytami.
Czosnek jest cenioną przyprawą, ale również dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminę A, B1, B2, C, PP oraz minerały takie jak: chrom, nikiel, kobalt, magnez, potas, wapń, żelazo. Cenimy go również za mocny smak, który wyraźnie podkreśla walory przyrządzanych dań. Idealnie pasuje do dań mięsnych, sosów, zup czy sałat. Doskonale komponuje się z innymi ziołami i przyprawami. W zasadzie pasuje prawie do każdej potrawy. Dodajemy go do pizzy, kanapek, wędlin czy jaj. Sprawdza się też jako naturalny konserwant. Dodany do zalewy, zapobiega psuciu się przetworów. Możemy go zamrażać i w takiej postaci dostępny już jest w sklepach.
Najczęstszym zarzutem kierowanym pod jego adresem jest przykry zapach z ust pojawiający się po jego zjedzeniu. Ale i na to jest rada. Można żuć natkę pietruszki, ziarna kawy, goździk, imbir, zjeść łyżeczkę miodu lub napić się czerwonego wina. Mimo nieprzyjemnego aromatu nie rezygnujmy z tego zdrowego dodatku.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze