Czerwony burak leczy
OLGA CHOJNACKA • dawno temuHistoria buraka sięga czasów starożytnych. Grecka bogini miłości - Afrodyta zawdzięczała im swą urodę. Już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych. W Polsce jadano buraki na dworze króla Władysława Jagiełły. Kupując buraki, należy zwrócić uwagę, aby nie były za mocno wysuszone. Lepiej ich nie gotować, bo tracą dużo soku i cennych właściwości.
Historia buraka sięga czasów starożytnych. Grecka bogini miłości — Afrodyta zawdzięczała im swą urodę. Już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych. W Polsce jadano buraki na dworze króla Władysława Jagiełły.
W dawnych czasach znano tylko buraki liściowe nazywane „boćwiną”. Nazwa „buraki” oznaczała ukiszoną boćwinę. Później zaczęła funkcjonować dla określenia buraków czerwonych. Obecną wielkość korzenia udało się uzyskać włoskim ogrodnikom w XVI wieku.
Buraki są zdrowe, bo zawierają:
białko,cukry,witaminy C i B,kwas foliowy,karoten,mikro- i makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, żelazo),betaninę — barwnik buraków czerwonych mający działanie bakteriostatyczne.
Lecznicze właściwości buraków:
działają pobudzająco,zwiększają odporność organizmu za sprawą betaniny, ale i śladowych ilości pierwiastków takich jak: lit, stront i rubid,
wspomagają leczenie nowotworów złośliwych. Zasugerował to węgierski naukowiec A. Ferenczy. Przy tego typy chorobie można pić sok z buraków, nie wolno jednak rezygnować z kuracji zaproponowanej przez lekarza,
za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,
zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,
odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,
zwalczają przeziębienia,
są wskazane przy anemii i nerwicy.
Działanie profilaktyczne z wykorzystaniem buraków:
W ramach profilaktycznej ochrony jelita należy pić codziennie 1/8 litra soku z buraków czerwonych. Kiedy do tego soku dodamy starte jabłko, wszystkie nagromadzone w ciągu dnia toksyny zostaną usunięte za pomocą pektyn. Sok najlepiej pić wieczorem.
Sok z buraków łagodzi przebieg menopauzy, pobudza krążenie, ułatwia wydalanie moczu, oczyszcza krew, pomaga przy złej przemianie materii. Należy pić dwa razy dziennie pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą przed posiłkami. Sok z buraków zmieszany w połowie z miodem pomaga na nadciśnienie, zaś sok z 2 marchewek, 12 buraków i selera, rozcieńczony wodą, leczy anginę i grypę. Anginę można też leczyć, płucząc gardło 3 razy dziennie podgrzanym sokiem z buraków.
Sałatka z 3 dużych ugotowanych i utartych buraków z dodatkiem posiekanej cebuli, niedużego kiszonego lub konserwowego ogórka wspomaga walkę z otyłością, leczy wątrobę i nerki.
Czerwony barszcz zwalcza zgagę i kwasy w żołądku. Barszcz z sokiem z cytryny pomaga w leczeniu gruźlicy. Ćwikła ułatwia trawienie. Wywar z naci buraka i korzeni selera wypity 2 godziny przed snem pomoże na bezsenność.
Częste picie kwasu buraczanego pomaga w leczeniu anemii, zaparć, depresji, nadciśnienia. Przygotowanie kwasu buraczanego jest bardzo proste. Należy pokroić buraki w plastry, a następnie zalać je przegotowaną letnią wodą i dodać kromkę suchego chleba. Po siedmiu dniach przecedzić.
Zapamiętaj:
chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków,najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie większej niż 8 cm,botwina jest mniej kaloryczna od buraków,aby burak zachował wartościowe składniki, lepiej go nie gotować,podczas gotowania buraki tracą zbyt wiele soku, dlatego najlepiej gotować je ze skórką,kupując buraki, należy zwrócić uwagę, aby nie były za mocno wysuszone.
Wiesz, że z buraków można przygotować wiele dań? Zainwestuj w książkę z przepisami, dostępną na stronie Świat Książki promocje
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze