Potrawy z buraków
KAROLINA • dawno temu

Przeciętne dziecko nie znosi jeść warzyw, za to z wielką niecierpliwością czeka na deser wieńczący obiad. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne. Z jednej strony serwowane przez nas potrawy mogą nie wyglądać zachęcająco albo nie odpowiadają upodobaniom smakowym kilkulatka. O tym, że do pewnych dań trzeba dorosnąć, wiedzą wszyscy, którzy jako dorośli doceniają tak nielubiane przez dzieci propozycje typu: śledź, szpinak czy brokuły. Wydaje się, że idealnym sposobem na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety, jest jedzenie kolorowych i smacznych buraków. Jeżeli jesteś ciekawa, czy buraki są zdrowe oraz co można z nich zrobić w kuchni, przeczytaj poniższy artykuł.
Czy buraki są zdrowe?
Zanim odpowiemy sobie na pytanie, czy buraki są zdrowe, należy omówić pokrótce historię tego – posiadającego wyjątkowy kolor – warzywa. Bulwy tych niezwykłych roślin bardzo szybko zainteresowały człowieka i znalazły zastosowanie w jego kuchni. Trudno określić dokładnie, kiedy to się stało, jednak o tym, że był to proces intensywny i powszechny przekonują nas informacje, które swe źródło mają w starożytności. Poza tym obecnie są one uprawiane na całym świecie i wykorzystywane zwłaszcza w szerokiej branży spożywczej. Już teraz jednak trzeba zaznaczyć, że istnieją różne odmiany buraków, co wiąże się z odmiennym ich wykorzystywaniem, smakiem, wartościami odżywczymi i w końcu wyglądem.

Buraki cukrowe zawierają dużą ilość węglowodanów, co wydaje się oczywiste, bo to właśnie z nich robiony jest cukier. Czy ich jedzenie jest zatem zdrowe? Ilości jedzonych buraków czerwonych powinni kontrolować zwłaszcza diabetycy, jednak trzeba pamiętać, że to niezwykłe warzywo jest również źródłem wielu witamin i soli mineralnych – właśnie w nim znajduje się wpływająca na sprawność widzenia witamina A, niezbędna podczas przeziębienia witamina C, a także witaminy z grupy B. Poza tym buraki zawierają wapń, żelazo, fosfor, a nawet magnez i wbrew pozorom nie są bardzo tuczące, bowiem w 100 g mieści się około 40 kcal. Wskazać można wiele argumentów przemawiających za jedzeniem buraków, jednak w jakiej postaci najlepiej je spożywać? Zobacz, jakie dania z buraków możesz przyrządzić w swojej kuchni.
Dania z buraków
Buraki spożywane są w przeróżnej postaci, a granice ich wykorzystania przesuwają się coraz dalej. Nikogo bowiem już nie powinno dziwić dodawanie ich choćby do dietetycznych ciast. Największą jednak popularnością cieszy się zupa z buraków czy ich dodawanie do surówek. Równie dobrze można je ugotować w wodzie, na parze, usmażyć albo upiec, a to, do jakich dań ich użyjemy, jest tylko kwestią naszej wyobraźni. To niezwykłe warzywo używane jest do robienia barszczu czerwonego, ćwikły albo soków warzywnych. Burak świetnie komponuje się z jabłkiem, ale równie dobrze można go zestawiać z serem fetą i orzechami. Przygotowane w słoikach buraki na zimę stanowią szybki i łatwy sposób na wzbogacenie naszego talerza o produkt pełen witamin i minerałów. Buraczki dodawane są także do różnego rodzaju zapiekanek, pasztecików, a wzbogacenie nimi sałatki sprawia, że staje się nie tylko smaczna, ale także apetycznie wygląda.

Najnowsze

Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze