Potrawy z buraków
KAROLINA • dawno temuPrzeciętne dziecko nie znosi jeść warzyw, za to z wielką niecierpliwością czeka na deser wieńczący obiad. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne. Z jednej strony serwowane przez nas potrawy mogą nie wyglądać zachęcająco albo nie odpowiadają upodobaniom smakowym kilkulatka. O tym, że do pewnych dań trzeba dorosnąć, wiedzą wszyscy, którzy jako dorośli doceniają tak nielubiane przez dzieci propozycje typu: śledź, szpinak czy brokuły. Wydaje się, że idealnym sposobem na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety, jest jedzenie kolorowych i smacznych buraków. Jeżeli jesteś ciekawa, czy buraki są zdrowe oraz co można z nich zrobić w kuchni, przeczytaj poniższy artykuł.
Czy buraki są zdrowe?
Zanim odpowiemy sobie na pytanie, czy buraki są zdrowe, należy omówić pokrótce historię tego – posiadającego wyjątkowy kolor – warzywa. Bulwy tych niezwykłych roślin bardzo szybko zainteresowały człowieka i znalazły zastosowanie w jego kuchni. Trudno określić dokładnie, kiedy to się stało, jednak o tym, że był to proces intensywny i powszechny przekonują nas informacje, które swe źródło mają w starożytności. Poza tym obecnie są one uprawiane na całym świecie i wykorzystywane zwłaszcza w szerokiej branży spożywczej. Już teraz jednak trzeba zaznaczyć, że istnieją różne odmiany buraków, co wiąże się z odmiennym ich wykorzystywaniem, smakiem, wartościami odżywczymi i w końcu wyglądem.
Buraki cukrowe zawierają dużą ilość węglowodanów, co wydaje się oczywiste, bo to właśnie z nich robiony jest cukier. Czy ich jedzenie jest zatem zdrowe? Ilości jedzonych buraków czerwonych powinni kontrolować zwłaszcza diabetycy, jednak trzeba pamiętać, że to niezwykłe warzywo jest również źródłem wielu witamin i soli mineralnych – właśnie w nim znajduje się wpływająca na sprawność widzenia witamina A, niezbędna podczas przeziębienia witamina C, a także witaminy z grupy B. Poza tym buraki zawierają wapń, żelazo, fosfor, a nawet magnez i wbrew pozorom nie są bardzo tuczące, bowiem w 100 g mieści się około 40 kcal. Wskazać można wiele argumentów przemawiających za jedzeniem buraków, jednak w jakiej postaci najlepiej je spożywać? Zobacz, jakie dania z buraków możesz przyrządzić w swojej kuchni.
Dania z buraków
Buraki spożywane są w przeróżnej postaci, a granice ich wykorzystania przesuwają się coraz dalej. Nikogo bowiem już nie powinno dziwić dodawanie ich choćby do dietetycznych ciast. Największą jednak popularnością cieszy się zupa z buraków czy ich dodawanie do surówek. Równie dobrze można je ugotować w wodzie, na parze, usmażyć albo upiec, a to, do jakich dań ich użyjemy, jest tylko kwestią naszej wyobraźni. To niezwykłe warzywo używane jest do robienia barszczu czerwonego, ćwikły albo soków warzywnych. Burak świetnie komponuje się z jabłkiem, ale równie dobrze można go zestawiać z serem fetą i orzechami. Przygotowane w słoikach buraki na zimę stanowią szybki i łatwy sposób na wzbogacenie naszego talerza o produkt pełen witamin i minerałów. Buraczki dodawane są także do różnego rodzaju zapiekanek, pasztecików, a wzbogacenie nimi sałatki sprawia, że staje się nie tylko smaczna, ale także apetycznie wygląda.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze