Smażone grzyby
KAROLINA • dawno temuJak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać świeżym powietrzem, lecz również uzyskać produkty na obiad. I choć zbieranie grzybów powinno odbywać się z należytą ostrożnością, to stworzone na ich podstawie potrawy cieszą podniebienie nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Jeżeli zebrałaś już pełen koszyk prawdziwków, to nie zwlekaj i już teraz zapoznaj się z jednym z najbardziej popularnych i łatwych pomysłów na grzyby.
Grzyby w kuchni
Grzyby to produkty bardzo głęboko zakorzenione w tradycji polskiej kuchni – stanowiły jeden z podstawowych składników w kuchni naszych przodków, zanim dotarły do nas ziemniaki, kapusta, marchewka czy kalafior. Jedzenie niektórych gatunków jest charakterystyczne tylko dla pewnych zakątków świata, a Polska jest jednym z krajów przodujących w tej materii. Dlaczego tak chętnie zbieramy grzyby? Wydaje się, że jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest właśnie umiejętność ich przyrządzania. Istnieje bowiem wiele dań z grzybów, jakie możemy przyrządzić. Te określane mianem „leśnego białka” dary lasu z łatwością poddamy różnego rodzaju obróbce. Grzyby świetnie smakują jako marynowane, duszone czy w końcu smażone. Bardzo dobrze sprawdzają się jako danie główne oraz w roli dodatku nadającego wyrazistość potrawie. Trudno wyobrazić sobie ich brak w świątecznym bigosie albo w pierogach z kapustą. Potrawy z grzybów możemy przyrządzać między innymi dzięki możliwości suszenia, mrożenia, a także marynowania zebranych darów natury. Zanim jednak zabierzemy się do przyrządzania jakiegokolwiek dania z grzybów, warto jeszcze raz przejrzeć je i upewnić się, czy na pewno ich zjedzenie nam nie zaszkodzi. Jeżeli masz, co do tego jakiekolwiek wątpliwości, zrezygnuj z ich przyrządzania i udaj się do najbliższego punktu kontrolnego, w jakim rozwiane zostaną twoje obawy.
Przepis na smażone grzyby
Smażenie jest jednym z najprostszym sposobów na przyrządzenie grzybów. Część miłośników „leśnego białka” uwielbia je jeść razem ze śmietaną, podczas gdy inni sądzą, że najlepiej smakują w połączeniu z odrobiną masła. Bardzo ciekawym pomysłem są grzyby smażone z jajkiem albo kania smażona przypominająca (swym wyglądem i sposobem przygotowania) kotlet schabowy. Zanim jednak zagłębimy się w bardziej wyszukane pomysły, warto zapoznać się z podstawowym przepisem na smażone grzyby.
Do przyrządzenia smażonych grzybów przygotuj:
Krok 1
Grzyby należy dokładnie przebrać i kilkukrotnie przepłukać wodą, byśmy byli pewni, że nie pozostał w nich piasek ani żadne nieczystości. Najlepsze danie wychodzi, kiedy odkroimy nóżki, a potrawę przyrządzimy z samych pokrojonych w paski kapeluszy.
Krok 2
Na patelni trzeba roztopić kawałek masła i dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zrumieni, dołożyć do niej grzyby z odrobiną soli i liściem laurowym, by szybciej puściły wodę. Można także podlać je niewielką ilością wody i dusić początkowo pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Krok 3
Przykrycie należy zdjąć i smażyć grzyby, aż znajdujący się w nich sos odpowiednio sie zredukuje. Pod koniec potrawę trzeba osolić i oprószyć pieprzem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze