Potrawy z tuńczykiem
KAROLINA • dawno temuPopularność tuńczyka w kuchni nikogo nie dziwi. Istnieje kilka przyczyn takiego stanu rzeczy, otóż tuńczyk to ryba dość łatwa w przygotowaniu i sprawdza się w wielu zestawieniach. Poza tym jest produktem łatwo dostępnym i tanim, dlatego też jedzą go niemal wszyscy. Tuńczyk posiada nie tylko walory smakowe, ale też jego istotną zaletą jest fakt, że łatwo się go filetuje, zatem lubią go osoby rezygnujące z ryb z powodu ości. Zobacz, jakie korzyści przynosi ze sobą jedzenie tuńczyka oraz co możesz z niego przyrządzić.
Tuńczyk a zdrowie
Zanim określimy, jaki wpływ na zdrowie ma spożywanie mięsa tuńczyka, warto wspomnieć kilka słów o jego wyglądzie i miejscu występowania. Jedząc tuńczyka z puszki, nie uzmysławiamy sobie jego prawdziwego rozmiaru. Okazuje się bowiem, że ryby należące do tego gatunku osiągają wagę około 700 kg, podczas gdy najmniejsze odmiany ważą około 20 kg. Rozpiętość ta jest duża, różne są także ceny proponowane za poszczególne gatunki. Nie należy utożsamiać zatem mięsa tuńczyka z rozmiarami polskiego karpia czy węgorza.
Omawiana ryba nie występuje w naszym regionie, dlatego też trudno jest nabyć ją nieprzetworzoną i świeżą. Tuńczyki występują w wodach Atlantyku i Pacyfiku oraz w sąsiadujących z nimi morzach. Historia ich odławiania i jedzenia jest dość długa, a łowienie ryb ułatwiał nie tylko ich rozmiar, lecz także fakt, że żyją w ławicach.
Należy zatem zwrócić uwagę na jej wartości odżywcze. Otóż w 100 g świeżego mięsa mieści się niemal 100 kcal, natomiast jeżeli sięgniemy po tuńczyka w oleju, dostarczymy naszemu organizmowi 189 kcal. Jedzenie go sprawia, że zaspokajamy zapotrzebowanie na witaminy A ,D, selen i kwas omega-3, a także białko. Obecnie pojawia się wiele wątpliwości związanych z jedzeniem omawianej ryby, więc warto poświęcić chwilę i zastanowić się, czy tuńczyk jest zdrowy? Wątpliwości z tym związane dotyczą występowania w rybach szkodliwej dla zdrowia rtęci, której zawartość w mięsie związana jest z zanieczyszczeniami oceanów. Poza tym tuńczyk jest gatunkiem szczególnie podatnym na pochłanianie tej niezdrowej substancji. Jedzenie tuńczyka jest zdrowe, jeśli podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, będzie kontrolowane. Należy pamiętać, że kluczem do zdrowia jest zróżnicowana i zbilansowana dieta. Jedzenie tuńczyka będzie dla nas korzystne, jeżeli będziemy po niego sięgać 1 albo 2 razy w miesiącu. Poza tym nie zaleca się go osobom zmagającym się z jakąś chorobą i kobietom w ciąży.
Dania z tuńczykiem
Tuńczyk może być przyrządzany na wiele sposobów. Jego mięso może być spożywane po ususzeniu, konserwowaniu, smażeniu i wędzeniu. Tuńczyk bardzo dobrze sprawdza się jako danie główne, lecz jest także sycącym i smacznym dodatkiem do wielu potraw.
Najpopularniejszym sposobem jego spożywania w Polsce jest chyba sałatka z tuńczyka. To potrawa, do której możemy dodać niemal wszystko: różne warzywa, owoce, sosy, czy produkty skrobiowe.
Tuńczyka można jeść także w trakcie grillowania, ponieważ dobrze znosi tego rodzaju obróbkę termiczną, a z jego płatów z łatwością przyrządzisz smaczne steki. Omawiana ryba jest również ciekawym dodatkiem do zapiekanek makaronowych, pizzy oraz potraw z ryżem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze