2 pomysły na maksymalnie czekoladowe gofry
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuChociaż gofry same w sobie stanowią doskonałą propozycję na deser lub słodką przekąskę, aż proszą się o kolorowe dodatki. Świetnie komponują się z owocami, bitą śmietaną i wszelkiego rodzaju polewami. Jednak, zdaniem wielu osób, najsmaczniejsze są gofry w wersji czekoladowej. Jeżeli szukasz oryginalnego pomysłu na słodki deser, czytaj dalej.
Gofry à la brownie
Jeżeli przez cały tydzień przestrzegasz restrykcyjnej diety, w weekend bez wyrzutów sumienia możesz skonsumować słodką przekąskę, np. gofry brownie z lodami waniliowymi i/lub bitą śmietaną i/lub kawałkami czekolady!
Składniki:
- 1 filiżanka mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 filiżanki kakao w proszku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ filiżanki pokruszonej ciemnej czekolady,
- 1 filiżanka mleka,
- ¼ filiżanki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 jaja,
- ¼ filiżanki cukru.
Rozgrzej gofrownicę i przygotuj 3 miski. Do największej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz sól i wymieszaj. W misce do mikrofalówki umieść czekoladę i pół filiżanki mleka. Podgrzewaj w mikrofalówce przez 30 sekund, a następnie wymieszaj. Powtarzaj czynność, dopóki nie uzyskasz gładkiej masy, po czym dodaj resztę mleka, olej, ekstrakt z wanilii i żółtka. Do trzeciej miski wlej białka i wsyp cukier. Ubijaj przez ok. 5 minut mikserem ręcznym.
Stwórz otwór w suchych składnikach (mąka, proszek do pieczenia itd.). Wlej do niego czekoladową masę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj białka i połącz w jednolitą masę. Porcjami wlewaj ciasto do gofrownicy i gotowe gofry przybieraj dowolnymi dodatkami.
Gofry pomarańczowo-cynamonowe z polewą czekoladową
Jest to propozycja dla osób, które uwielbiają ciekawe zestawienia smaków i aromatów. Te nietypowe gofry z pewnością zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki gofrów:
- 1 filiżanka letniego mleka,
- 6 łyżek stopionego masła,
- 3 łyżki miodu,
- ¾ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka wanilii,
- 2 duże jaja,
- 2 filiżanki mąki uniwersalnej,
- 1 łyżka zmielonego cynamonu,
- ½ filiżanki świeżo wyciśniętego, lekko podgrzanego soku z pomarańczy,
- świeżo starta skórka 1 dużej pomarańczy,
- 1 i ½ łyżeczki drożdży instant,
- cukier perlisty (opcjonalnie).
Składniki polewy:
- ½ filiżanki cukru,
- ¼ filiżanki kakao w proszku,
- 70 g ciemnej pokruszonej ciemnej czekolady,
- 4 łyżki masła,
- ¼ filiżanki śmietany kremówki,
- ¼ filiżanki pełnego mleka.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki gofrów oprócz cukru. Przykryj plastikową pokrywką lub ściereczką i odstaw na godzinę. Najlepsza będzie nieco wyższa temperatura pokojowa. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie posmaruj ją tłuszczem. Wlej porcję masy i, jeżeli chcesz, posyp cukrem. Po 4–6 minutach wyjmij gotowe gofry i polej sosem czekoladowym.
Aby stworzyć czekoladowy sos, zmieszaj cukier i kakao, a następnie odstaw na bok. Następnie roztop czekoladę z masłem (najlepiej w naczyniu ułożonym nad gotującą się wodą). W międzyczasie w rondelku podgrzej śmietanę i mleko. Gdy pojawi się para wodna, dodaj cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj składniki i gotuj, starając się nie zagotować mikstury. Następnie dodaj mieszankę do roztopionej czekolady. Ubijaj przez 2–3 minuty, dopóki nie uzyskasz gęstej masy. Umieść w naczyniu żaroodpornym i odstaw do ostygnięcia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze