Gofry francuskie - słodko i zmysłowo
OLIWKA . • dawno temuCiasto na gofry to żadna sztuka, więc jeśli masz ochotę na taki rodzaj deseru, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go przygotować. Jedynym problemem może się okazać gofrownica. Nie każdy jest jej szczęśliwym posiadaczem. Dla wybrańców przepis na gofry francuskie.
Przygotuj:
- pół kilograma mąki
- szklankę mleka
- 2, 5 dkg świeżych drożdży
- pół kostki masła
- 2–3 łyżki cukru pudru
- 1,5 torebki cukru waniliowego
- 2 jajka
- odrobinę soli
1. Najpierw ciasto na gofry. Wymieszaj mąkę, sól i cukier waniliowy. Na środek wlej drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka.
2. Ubij jajka razem z cukrem, a masło stop z mlekiem. Dodaj te składniki do masy i wyrób ciasto. Pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Teraz wystarczy wlać ciasto do gofrownicy i smażyć.
4. Podawaj gofry z czym tylko zechcesz. Wersja hardcorowa to gofry z lodami. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze