Przygotuj domowe batony energetyczne
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 1 komentarzDomowe batony energetyczne to zdrowa i tania propozycja na przekąskę dla ciebie i twojej rodziny. Skład smakołyku z łatwością dostosujesz do swoich potrzeb i preferencji, a jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Niewielki baton energetyczny możesz włożyć do torebki, dzięki czemu będzie pod ręką zawsze wtedy, gdy będziesz potrzebowała zastrzyku energii. Jak sporządzić słodką, a zarazem bogatą w wartości odżywcze przekąskę?
Zalety domowych batonów energetycznych
Ze względu na swoje właściwości, batony energetyczne zyskały ogromną popularność wśród osób aktywnych fizycznie. Jednak podobne produkty dostępne w sklepach nie należą do najtańszych, a ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Dlatego też, warto pokusić się o przygotowanie własnych, zdrowych batonów energetycznych. Sporządzenie przekąski jest banalnie proste – wystarczy zmieszać poszczególne składniki, umieścić masę w blaszce, schłodzić, podzielić baton na części i gotowe. Wykonując go samodzielnie, nie tylko zaoszczędzisz sporo pieniędzy, ale i zyskasz pewność, że zawiera jedynie składniki najwyższej jakości.
Domowe batony energetyczne możesz w prosty sposób dostosować do własnych upodobań. To, jakich owoców, nasion czy orzechów użyjesz, zależy wyłącznie od twojego widzimisię. Wskazane jest eksperymentowanie z przyprawami i dodatkami takimi jak skórka cytrynowa. Wymyślając niespotykane połączenia smakowe, na pewno sprawisz wiele przyjemności dzieciom, którym zdrowa przekąska nieprędko się znudzi.
Przygotowywanie domowych batonów energetycznych
W celu stworzenia sycących batonów energetycznych nie będziesz potrzebować wielu składników. Aby przyrządzić jeden z najbardziej lubianych jego rodzajów, przygotuj:
- 1 szklankę daktyli bez pestek,
- ½ szklanki orzechów (różne rodzaje),
- ½ szklanki nasion słonecznika,
- ½ szklanki rodzynek,
- ½ szklanki żurawiny,
- 1 ½ łyżki miodu.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą robota kuchennego. Aby sprawdzić, czy masa jest już gotowa, umieść odrobinę między palcami – idealna mieszanka nie musi być gładka, jednak nie powinna się rozpadać. Masę przełóż do kwadratowej blaszki do pieczenia o długości boku ok. 20 cm. Dno przykryj pergaminem lub folią aluminiową. Zmiksowane składniki powinny zostać rozprowadzone równomiernie i dokładnie pokrywać całą powierzchnię naczynia. Jeżeli pragniesz przyozdobić baton, na jego powierzchni umieść posiekane morele lub pistacje i delikatnie wciśnij przybranie w masę. Naczynie umieść w lodówce na co najmniej godzinę, a następnie pokrój, tworząc podłużne batony.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze