Jak szybko zrobić przystawki?
OLIWKA . • dawno temuPlanujesz gości na wieczornej kolacji? Nie zdążysz już zrobić szczególnego? Mylisz się, są ciekawe przystawki na zimno, których przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Możesz je przyrządzić nawet wtedy, gdy znajomi zjawią się niespodziewanie. Włoska przystawka jest bardzo smaczna, a przede wszystkim znakomicie wygląda. A jak wiesz, je się najpierw oczami.
Przygotuj:
- młodą cukinię
- 3 pomidory
- 15 dag sera mozzarella
- zielone oliwki nadziewane papryką
- oliwę z oliwek
- sól, pieprz
- bazylię
- natkę pietruszki
Krok 1
Przystawki — przepisy nie muszą być skomplikowane. Umyj i osusz cukinię. Nie obieraj jej. Nożem lub lepiej obierakiem do warzyw, pokrój ją wzdłuż na długie i cienkie plasterki. Posól je i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Polej pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Posiekaj pietruszkę.
Krok 3
Odlej sok z cukinii i ułóż ją fantazyjnie na brzegu talerza. Do środka włóż plastry pomidorów.
Krok 4
Zrób kulki z mozzarelli i poukładaj ją na warzywach.
Krok 5
Teraz wystarczy dorzucić oliwki, skropić wszystko oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i bazylią i udekorować natką pietruszki.
Krok 6
Przystawka włoska gotowa. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze