10 pomysłów na zdrowszą sałatkę

11. Sałatka na zdrowieSałatka może stanowić sycący posiłek, który zawiera w sobie szereg witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowej pracy wielu procesów zachodzących w organizmie. Dowiedz się, w jaki sposób dodatkowo wzbogacić walory odżywcze sałatki.
Zdjęcie autorstwa bs65me / CC BY

11. Sałatka na zdrowie
Sałatka może stanowić sycący posiłek, który zawiera w sobie szereg witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowej pracy wielu procesów zachodzących w organizmie. Dowiedz się, w jaki sposób dodatkowo wzbogacić walory odżywcze sałatki.

10. Sama przygotuj sos do sałatkiGotowe sosy sałatkowe to bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Przygotowany samodzielnie w domu sos sałatkowy nie będzie zawierać zbędnych barwników, chemicznych polepszaczy, ani cukru. Wystarczy, że wykorzystasz oliwę z oliwek i świeże zioła. Możesz również pomyśleć o osłodzeniu smaku sosu miodem lub dodaniu pikanterii poprzez dodatek niewielkiej ilości musztardy.
Zdjęcie autorstwa Rebecca Siegel / CC BY

10. Sama przygotuj sos do sałatki
Gotowe sosy sałatkowe to bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Przygotowany samodzielnie w domu sos sałatkowy nie będzie zawierać zbędnych barwników, chemicznych polepszaczy, ani cukru. Wystarczy, że wykorzystasz oliwę z oliwek i świeże zioła. Możesz również pomyśleć o osłodzeniu smaku sosu miodem lub dodaniu pikanterii poprzez dodatek niewielkiej ilości musztardy.

9. Dodaj do sałatki pestki lub nasionaŁyżka pestek z dyni czy nasion słonecznika może nie tylko wzbogacić smak sałatki, ale jednocześnie zwiększyć jej wartości odżywcze. Zawierają one witaminy z grupy B oraz szereg mikroelementów.
Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

9. Dodaj do sałatki pestki lub nasiona
Łyżka pestek z dyni czy nasion słonecznika może nie tylko wzbogacić smak sałatki, ale jednocześnie zwiększyć jej wartości odżywcze. Zawierają one witaminy z grupy B oraz szereg mikroelementów.

8. Bazuj na warzywach zielonoliściastychZielonoliściaste warzywa, takie jak jarmuż, szpinak czy sałata rzymska, stanowią skarbnice silnych przeciwutleniaczy, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Co więcej, zawarte w ich składzie żelazo może cię uchronić również przed niedokrwistością.
Zdjęcie autorstwa Daniella Segura / CC BY

8. Bazuj na warzywach zielonoliściastych
Zielonoliściaste warzywa, takie jak jarmuż, szpinak czy sałata rzymska, stanowią skarbnice silnych przeciwutleniaczy, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Co więcej, zawarte w ich składzie żelazo może cię uchronić również przed niedokrwistością.

7. Nie zapomnij o kolorowych warzywachWzbogacisz sałatkę o różnorodne witaminy, jeśli dodasz do niej warzywa o przeróżnej barwie. Koniecznie dodaj żółtą paprykę, pomidory i zielonego ogórka. W ten sposób uzyskasz fantastyczną bombę witaminową.
Zdjęcie autorstwa David Lenker / CC BY

7. Nie zapomnij o kolorowych warzywach
Wzbogacisz sałatkę o różnorodne witaminy, jeśli dodasz do niej warzywa o przeróżnej barwie. Koniecznie dodaj żółtą paprykę, pomidory i zielonego ogórka. W ten sposób uzyskasz fantastyczną bombę witaminową.

6. Sałatka ze świeżymi owocami? Dlaczego nie.Owoce mogą dodać sałatce niezwykłą słodycz, która łechcze kubki smakowe. Poza tym, zwiększają walory wizualne posiłku, gdyż ich barwa mocno kontrastuje z zielenią sałaty.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

6. Sałatka ze świeżymi owocami? Dlaczego nie.
Owoce mogą dodać sałatce niezwykłą słodycz, która łechcze kubki smakowe. Poza tym, zwiększają walory wizualne posiłku, gdyż ich barwa mocno kontrastuje z zielenią sałaty.

5. A może by tak dodać suszone owoce?Jeśli chcesz, aby sałatka miała zbawienny wpływ na twoją urodę, dodaj do niej łyżkę suszonych owoców, np. żurawiny. Zawarte w niej składniki sprawią, że cera będzie gładka i elastyczna. Poza tym, wywiera ona korzystny wpływ na układ moczowy i chroni go przed infekcjami.
Zdjęcie autorstwa Picdream / CC BY

5. A może by tak dodać suszone owoce?
Jeśli chcesz, aby sałatka miała zbawienny wpływ na twoją urodę, dodaj do niej łyżkę suszonych owoców, np. żurawiny. Zawarte w niej składniki sprawią, że cera będzie gładka i elastyczna. Poza tym, wywiera ona korzystny wpływ na układ moczowy i chroni go przed infekcjami.

4. Dodaj odrobinę seraSer stanowi źródło cennego dla organizmu białka i wapnia. Oczywiście należy go używać w rozsądnej ilości, gdyż jest on również źródłem sporej ilości tłuszczu i z tego względu stanowi mocno kaloryczny składnik.
Zdjęcie saładki / Shutterstock

4. Dodaj odrobinę sera
Ser stanowi źródło cennego dla organizmu białka i wapnia. Oczywiście należy go używać w rozsądnej ilości, gdyż jest on również źródłem sporej ilości tłuszczu i z tego względu stanowi mocno kaloryczny składnik.

3. BiałkoBiałko to ważny element sałatki, który zapewnia uczucie sytości na długi czas. Poza tym, to podstawowy składnik komórek i tkanek organizmu. Warto zadbać o to, aby w każdej sałatce znalazł się produkt żywnościowy bogaty w białko.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

3. Białko
Białko to ważny element sałatki, który zapewnia uczucie sytości na długi czas. Poza tym, to podstawowy składnik komórek i tkanek organizmu. Warto zadbać o to, aby w każdej sałatce znalazł się produkt żywnościowy bogaty w białko.

2. Chude mięsoMięso z piersi z indyka lub kurczaka idealnie komponuje się z warzywami i sałatką. Co więcej, zawiera niewielkie ilości tłuszczu i nie wywiera niekorzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy.
Zdjęcie saładki / Shutterstock

2. Chude mięso
Mięso z piersi z indyka lub kurczaka idealnie komponuje się z warzywami i sałatką. Co więcej, zawiera niewielkie ilości tłuszczu i nie wywiera niekorzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy.

1. Tłuste rybyŁosoś, makrela czy tuńczyk – ryby te cechują się wysoką zawartością tłuszczy korzystnych dla naszego zdrowia. Zawarte w ich składzie kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Zdjęcie tuńczyka / Shutterstock

1. Tłuste ryby
Łosoś, makrela czy tuńczyk – ryby te cechują się wysoką zawartością tłuszczy korzystnych dla naszego zdrowia. Zawarte w ich składzie kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Tarta serowo-cebulowa Wapń w pożywieniu Szałwia w twojej kuchni! Zupa z kapusty włoskiej Jak upiec schab? Na dzisiaj - Lasagne Ryba w kilku wyjątkowo smacznych odsłonach Zupa z kurek Deska serów Poznaj różne rodzaje pieprzu i soli Główka pełna witamin Makaronowo w kuchni