Z biblioteki kuchni fusion: kurczak z owocami
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temu

Przyznam się szczerze –kuchnia fusion nie jest moja ulubioną. Za dużo w niej jak dla mnie nauki, a za mało magii (nie wspominając o kuchni molekularnej…). Ale jedno muszę jej przyznać – potrafi zaskoczyć, i to pozytywnie. Nigdy bym się nie spodziewał, że połączenie kurczaka z mandarynkami może być tak dobre… Ale spróbowałem, posmakowało mi, przekonałem się do tego, wziąłem od szefa kuchni przepis i dziś Wam go serwuję. Smacznego.
Kurczak smażony z mango
- 500g piersi z kurczaka,
- 100g kukurydzy z puszki,
- 100g groszku z puszki,
- 1 dojrzałe mango,
- 1 pęczek dymki,
- 1 marchewka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- sos sojowy,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Następnie wrzucamy go na patelnię, na rozgrzaną oliwę i smażymy 2 – 3 minuty. W tym czasie mango obieramy ze skórki i kroimy je w kostkę. Dymkę i czosnek drobno siekamy. Całość dodajemy do kurczaka i smażymy przez około minutę. Przyprószamy solą i pieprzem. Kukurydzę i groszek odsączamy. Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy ją w cienkie paseczki. Następnie dodajemy resztę warzyw na patelnię, całość podlewamy trzema łyżkami sosu sojowego i dodajemy posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy jakieś 5 minut, aż kurczak będzie dosmażony, a warzywa miękkie.
Kurczak na ostro z mandarynkami
- 400g piersi z kurczaka,
- 300ml bulionu warzywnego,
- 100g zielonej fasoli,
- 20 czarnych oliwek,
- 4 mandarynki,
- 1 łyżka mielonego kminku,
- 1 łyżka mielonej kolendry,
- 1 papryczka chili,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek

Rozgrzewamy oliwę na dużej teflonowej patelni. Następnie układamy na niej kurczaka pokrojonego na kawałki tak, żeby zakrywały one całe dno naczynia. Posypujemy mięso kminkiem i kolendrą i smażymy około minuty, nie mieszając. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i znów smażymy około minuty. Następnie zwiększamy płomień pod kurczakiem i zalewamy go bulionem. Gdy tylko płyn zacznie bulgotać, dodajemy fasolkę, oliwki, obrane i podzielone na kawałki mandarynki i posiekane chili. Całość gotujemy, aż kurczak będzie gotowy w środku, a fasolka miękka.

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze