Jamajski kurczak Jerk
ISABELLE • dawno temuChyba najbardziej popularnym mięsem w Polsce (w wersji smażonej bądź pieczonej) jest kurczak. To prawda, jeśli wskazać tradycyjną polską potrawę, to bez zawahania powiemy: schabowe. Jednak nie da sie ukryć, że tak zwane mięso białe jest najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu. Poza tym do kurczaka pasuje mnóstwo przypraw, robi się z niego niezliczoną liczbę potrawek i sałatek. Czasem nawet dodajemy go do zup! Jednak przychodzi zapewne taki moment, że dość już masz panierek, sosików i innych środkowoeuropejskich postaci drobiu. Znudzona smakami Europy? Mam dla ciebie przepis na kurczaka z zupełnie innej strony świata! Oto kurczak Jerk po jamajsku!
Tradycyjny kurczak z Jamajki
Istnieje kilka składników, które nadają temu kurczakowi charakterystyczny smak. Przede wszystkim przyprawy. Najważniejszą z nich jest papryczka chili scotch bonnet – jest chyba najostrzejszą chili na świecie. Nazwa nawiązuje do kształtu papryki, który przypomina szkockie nakrycie głowy. Charakteryzuje się wyjątkowo ostrym i bogatym jabłkowo-wiśniowo-pomidorowym smakiem. Oczywiście, jeśli nie chcesz od razu spłonąć, możesz zastąpić ją łagodniejszym chili, na przykład jalapeño, typową papryczką meksykańską. Jeśli z drugiej strony szukasz jeszcze bardziej ostrego smaku, możesz pozostawić nasiona w gotującym się sosie lub marynacie.
Inny główny składnik, który sprawia, że mięso typu jerk jest tak charakterystyczne, to ziele angielskie, zwane na Jamajce pieprzem angielskim (ciekawostka: ziele tam rośnie na dziko). Jego owoce dają ciepły, łagodny smak pastom i marynatom. Tradycyjny kurczak Jerk jest powoli wędzony nad ogniem z drewna ziela angielskiego ze względu na wonny dym. Podana tutaj recepta dostosowana jest do gotowania w domu, dlatego najlepsza byłaby pierś z kurczaka. Zachęcam do spróbowania tego przepisu! To naprawdę coś zupełnie innego!
Kurczak jerk w ostrej odsłonie!
Składniki:
- 2 łyżeczki ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 duża cebula, pokrojona w ósemki,
- 4 szalotki, pokrojone na cztery części,
- 1 chili scotch bonnet, może być z nasionami,
- ½ łyżeczki ciemnego rumu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 8 piersi z kurczaka, bez kości i skóry,
- cynamon, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 190° C. W mikserze połącz ziele angielskie, cynamon, gałkę muszkatołową, cebulę, szalotki, chili, rum, sól i pieprz. Miksuj, aż mieszanina utworzy gęsty sos. Nacieraj mieszaniną każdą pierś kurczaka, a następnie szczelnie zakryj mięso i wsadź do lodówki. Przechowuj je tam co najmniej 10 minut. W tym czasie przygotuj piekarnik, oczyszczając i smarując dokładnie niewielką ilością tłuszczu. Teraz ułóż kurczaka na ruszcie i piecz ok. 15 minut, po czym przerzuć go na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Możesz podawać z ryżem curry lub opiekanymi ziemniakami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze