GotowaniePrzepisyKurczak w cieście hanoi

Kurczak w cieście hanoi

Kurczak w cieście hanoi
Isabelle
16.09.2011 23:20, aktualizacja: 17.09.2011 01:20

Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – mięso w gulaszu. A może poszukać inspiracji w tematycznych restauracjach lub na innych kontynentach? A co powiecie dziś na kurczaka w cieście hanoi?

Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – mięso w gulaszu. A może poszukać inspiracji w tematycznych restauracjach lub na innych kontynentach? A co powiecie dziś na kurczaka w cieście hanoi?

Wietnamska kuchnia na polskich ulicach

Przez ostatnie lata namnożyło się na polskich ulicach chińskich i wietnamskich restauracji. To dobrze, bo dzięki temu mamy jakąś różnorodność. A co oferuje, np. taka wietnamska kuchnia? Znaczny wpływ na jej ukształtowanie mieli kolonizatorzy francuscy. Z drugiej strony, tradycyjne wietnamskie potrawy czerpią pełnymi garściami z kuchni chińskiej. Jednak zamiast sosu sojowego Wietnamczycy stosują sos rybny. Ponadto, dania tej kuchni nierzadko wykorzystują walory smakowe limonki oraz palczatki cytrynowej. Kuchnia wietnamska ma też swoje wersje buddyjskich posiłków wegetariańskich.

Do najbardziej popularnych dań kuchni wietnamskiej zaliczamy przede wszystkim:

  • Nem, czyli potrawę znaną u nas pod nazwą sajgonek. Farsz w tym daniu zawija się w specjalny papier ryżowy stworzony z mąki ryżowej i podsmaża. Nadzienie do nemów powstaje z wielu składników, takich jak chociażby mięso, krewetki, warzywa, czy też z mieszanki powyższych.
  • Pho, czyli wietnamski rosół z makaronem i innymi dodatkami. Wyróżniamy 2 tradycyjne rodzaje zupy pho, a mianowicie pho z kurczakiem i pho z wołowiną. Jednak obecnie danie przyrządza się także z innymi dodatkami. Należy jednak pamiętać, że przygotowując pho mięsa się nie gotuje, a jedynie parzy, dlatego też nie jest ono sporządzane z wołowiny. Dodatkowo, do zupy można dodać kolendrę oraz dosolić wszechobecnym w kuchni wietnamskiej sosem rybnym. Potrawa jest tak popularna wśród Wietnamczyków, że potrafią podać ją na śniadanie, obiad i kolację.

Specyficzne dodatki wietnamskich potraw to przede wszystkim świeże zioła – natka kolendry czy tajska bazylia. Ale również szpinak, masło, mleko, śmietana, pomidory, wino gronowe, kawa, ziemniaki, szparagi czy po prostu chleb.

Kurczak w cieście ze stolicy

Stolicą Wietnamu jest, jak powszechnie wiadomo, miasto o nazwie Hanoi. Od niego swoje miano wzięła specyficzna panierka, w którą obtacza się kawałki mięsa – najczęściej kurczaka. Poniżej znajduje się przepis na kurczaka w cieście hanoi.

Składniki:

  • 2 łyżki pasty krwetkowej z olejem sojowym,
  • ¼ szkl sosu rybnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 500 g filetów z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • ¼ szkl oleju arachidowego,
  • 4 łyżeczki startej świeżej kurkumy,
  • 1 czubata łyżeczka startego imbiru,
  • 4 posiekane dymki,
  • ½ szkl posiekanego koperku,
  • sałata i mięta do przybrania,
  • mąka i łyżeczka proszku do pieczenia.

Najpierw wymieszaj pastę krewetkową, trochę oleju, sos rybny i cukier. Zagotuj i ewentualnie dodaj jeszcze trochę cukru do smaku. Kurczaka posyp solą, pieprzem, następnie należy go pokroić w małe kawałki. Zanurz najpierw w ciepłej wodzie, potem obtocz w mące zmieszanej z proszkiem do pieczenia – czynność powtórz 2-3 razy. Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie, dodaj mięso, kurkumę i imbir. Smaż, delikatnie mieszając. Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, dodaj dymkę, koperek i orzeszki. Podawaj z ryżem, sosem do maczania, sałatą i miętą.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także