Paella z kurczakiem
DAMIESA • dawno temuTa hiszpańska potrawa pozwala miłośnikom na wiele kreatywności w kwestii przygotowania jej. Możemy więc użyć warzyw, mięs czy owoców morza. Taka kolorowa mieszanka składników, doprawiona aromatycznymi przyprawami, to istna uczta dla podniebienia. My polecamy paellę z kurczakiem. Jak ją zrobić?
Głównym składnikiem paelli jest ryż z dodatkiem szafranu podsmażany na patelni. Wrzucamy go jednak na samym końcu, po tym, jak przygotujemy resztę dania. Na początek na rozgrzanej oliwie podsmażamy na złocisto kurczaka, dodajemy do niego duszone pomidory, cukinię, paprykę, zeszkloną cebulkę oraz zielony groszek lub bób. Często wszystkie składniki lekko poddusza się na bulionie mięsnym i dodaje do całości oliwę z oliwek. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz kilkoma ząbkami czosnku, by potrawa nabrała intensywniejszego aromatu. Dopiero na koniec dodajemy ryż. Ważne jest, aby bulion całkowicie się wchłonął w danie. Potrawa wyśmienicie smakuje także, jeśli do wymienionych składników dodamy krewetki lub małże.
Paella jest dość ciężkostrawna, dlatego nie jest polecane spożywanie jej późnym wieczorem. Podajemy lekko ciepłą, nigdy gorącą, bo traci ona wtedy kwintesencję swojego smaku. Najlepiej więc po zdjęciu z ognia odstawić ją do wystygnięcia. Serwujemy ją z cytryną!
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze