Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (1 podwójna),
- 300 gram ryzu obowiazkowo sypany nie z woreczka,
- 2 małe cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 litr bulionu (z kostek rosołowych),
- puszka groszku,
- 200 g mrozonych małży,
- 200 mrozonych krewetek w pancerzykach,
- szafran jedno opakowanie,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- 2 cytryny.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie, smażymy na złoty kolor, w międzyczasie kroimy w kostke cebulę, drobno siekamy czosnek oraz paprykę kroimy w paski.
Gdy mięso jest już złotego koloru przekładamy je do miseczki a na patelni smażymy cebulę z czoskiem i po chwili dodajemy paprykę. Gdy cebula sie zeszkli dodajemy na patelnię wypłukany ryż (surowy)chwilę smażymy wszystko az ryż się również zeszkli i dodajemy rozcieńczony w małej ilosci wody szafran po chwili wlewamy bulion. Dusimy potrawę do momentu aż ryż wchłonie cały bulion. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotowujemy wodę i do tej wody wrzucamy mrożone małże, gdy wypłyną na powierzchnię wyciągamy je z wody, odkładamy i nastepnie do gotujacej się wody wrzucamy zamrożone krewetki i też czekamy aż wypłyną na powierzchnie.
W momencie gdy bulion wchłonął się w ryż dodajemy do potrawy ugotowane małże oraz groszek. Przekładamy całą zawartosc patelni (chyba że dysponujemy specialna patelnia do paelli, to wtedy patelnia idzie na stół) na duży półmisek dekorujemy potrwę ugotowanymi krewetkami. Podajemy pokrojone w ćwiartki cytryny.
Przed rozpoczęciem uczty potrawę należy skropic cytryną.
Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | abelia |