Pieczeń wieprzowa w miodowej glazurze - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką),
- 1/2 litra jasnego piwa,
- 150 gram miodu,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 5 łyżek oleju,
- niepełna szklanka rosołu,
- 1-2 łyżki ostu winnego,
- łyżeczka kminku,
- 1-2 łyżki zagęstnika do sosów,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

1. Mięso opłukać i osączyć (najlepiej wytrzeć papierowym ręcznikiem). Skórkę ponacinać w kwadraty. Całość natrzeć 2 łyżkami oleju. Posypać kminkiem, łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Skropić octem winnym. Odstawić do lodówki na ok. 30 min (lub w inne chłodne miejsce).
2. Mięso przełożyć do brytfanny. Ze wszystkich stron podsmażyć na 3 łyzkach oleju. Podlać rosołem i 300 ml piwa. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temp. 180 stopni). Przykryć folią aluminiową. Piec godzinę i 15 min, pdolewając co jakiś czas wytapiającym się sosem. Wyjąć z pieca.
3. Resztę piwa wymieszać z miodem i sosem sojowym i posmarować tym mięso. Piec najpierw godzinę pod przykryciem a potem 45 min. bez przykrycia smarując mięso co kilka minut piwno-miodową glazurą.
4. Mięso wyjąć z piekarnika. Osączyć z rłuszczu i szczelnie zawinąć w folię aluminiową (by mięso nie wyschło podczas odgrzewania). Z sosu usunąć tłuszcz(najlepiej w tym celu mocno go schłodzić i zebrac zastygnięty na wierzchu tłuszcz). Odtłuszczony sos zagotować z zagęstnikiem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. tuż przed podaniem tak przygotowanym sosem polać pokrojone w plastry mięso.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Uwagi:

Przygotowanie: 25 minut, smażenie: 10 minut, pieczenie: 3 godziny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania200 min.
Trudnośćśredni
Porcje6-8 porcji
Kaloryczność760 kcal / porcja
Przybliżony koszt35 zł
AutorBiedronka76

Pieczeń wieprzowa w miodowej glazurze: Podobne przepisy

Pieczeń wieprzowa w miodowej glazurze: wypróbuj również

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami

... Pieczeń wieprzowa to świetny pomysł na obiad w mroźny zimowy dzień. Kiedy patrzymy za okno, to raczej nie marzy nam się lekki posiłek, złożony z samych warzyw, ale coś konkretnego, co pozwoli ... przetrwać spacer urozmaicany lodowatymi ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak ozdobić tort owocami świeżymi lub mrożonymi? Glazurowanie owoców

... Pieczenie ciast to prawdziwa sztuka. Idealna kompozycja smaków, aksamitne kremy, puszyste biszkopty i kruche chrupki – o tym wszystkim musi pamiętać wirtuoz tortów. Bywa on – na równi z malarzem ... czy rzeźbiarzem – prawdziwym mistrzem sztuk ...

3 miesiące temu

Surówka z marchewki z sosem miodowym

... Surówka z marchewki jest bardzo zdrowa, surówka z marchewki z sosem miodowym jest zdrowa i pyszna. Jeśli więc nie wymyśliłaś jeszcze z czym podasz dziś pieczeń i ziemniaki, to powinnaś skorzystać z tego pomysłu. Jest prosty, a jednocześnie ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... Mimo że w niektórych religiach jedzenie wieprzowiny jest zabronione, to jednak stanowi ona dość ważny produkt w tradycji kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć kotlety mielone, galaretkę wieprzową ... wieprzowego. Przepisy na mięso wieprzoweMięso ...

dawno temu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... Jedzenie mięsa wieprzowego ma chyba tyle samo przeciwników, jak i zwolenników. W naszej kuchni to właśnie ono obok drobiu cieszy się największym powodzeniem. Z tego też względu w kuchni polskiej ... wieprzowe w sosie grzybowym. Połączenie ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... , stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy. ... , stąd też jej ogromne uznanie wśród ...

dawno temu

Pieczenie ciasta - jak to zrobić lepiej?

... Pieczenie ciasta wcale nie jest proste. Często mamy sobie wiele do zarzucenia. Kiedy babcia tłumaczyła nam, jak to zrobić, miałyśmy ważniejsze sprawy, a teraz tamte wiadomości tak bardzo by się przydały. Spróbujmy wszystko sobie przypomnieć. ... ...

dawno temu

Ozorki wieprzowe

... . Niektóre podroby bowiem są spożywane na surowo, po usmażeniu, uduszeniu lub też panierowaniu. Jedną ze smaczniejszych potraw są ozorki wieprzowe w sosie musztardowym. Przepis na ozorki wieprzowePrzed ... przystąpieniem do przygotowania ozorków ...

dawno temu

Miodowy relaks

... o skórę nie trzeba wydawać majątku. Wystarczą dwa słoiczki miodu, odrobina mleka i chwila wolnego czasu. Stwórz własne kompozycje kosmetyczne - miodowe potrawy dla skóry. ... . Wystarczą dwa słoiczki miodu, odrobina mleka i chwila wolnego czasu. ...

dawno temu

Miodowa odnowa skóry. Jak to działa?

... Cudowne właściwości miodu znane są od wieków. Kleopatra, królowa Egiptu, dla podtrzymania młodości i piękna skóry zażywała kąpieli w mleku i miodzie. Podobnie czyniła Poppea Sabina, cesarzowa rzymska. Jak współcześnie wygląda miodowa odnowa ...

dawno temu

Grzybica oka

...    Uczucie pieczenia czy obecności ciała obcego w oku, zaczerwienienie czy towarzyszący ból. Takich objawów nigdy nie powinnyśmy bagatelizować. Jeśli więc podczas malowania oczu nie możesz zatamować ... się także uporczywe pieczenie. Nie ...

dawno temu

Recepta na walkę z suchością oczu

... . Dlatego jeśli zauważyłaś takie symptomy jak pieczenie, „piasek” pod powiekami lub lekkie swędzenie podczas mrugania to czas działać! ... . Dlatego jeśli zauważyłaś takie symptomy jak pieczenie, „piasek” pod powiekami lub lekkie swędzenie ...

dawno temu

Gdy masz suche oczy…

...   Zbyt długo czytasz, oglądasz telewizję czy siedzisz przed komputerem – możesz mieć problemy z oczami, a dokładnie z ich nawilżeniem. Jeśli odczuwasz pieczenie, „piasek” pod powiekami lub lekkie swędzenie podczas mrugania – pomyśl o odpoczynku ...

dawno temu

Ciasta świąteczne - co zrobić, by się udały?

... Już niedługo początek całego przedświątecznego zamieszania. Sprzątanie, gotowanie, kupowanie prezentów. W takim zamieszaniu łatwo coś zepsuć. Ale tobie to nie grozi. Poznaj sekrety pieczenia ciast ...

dawno temu

Co na zgagę?

... Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia w żołądku. Może na nią cierpieć każdy, choć najczęściej pojawia się u osób między 50 a 70 rokiem życia i u kobiet w ciąży. Zgaga może być samodzielną ... i zmniejszające wydzielanie kwasów w żołądku. ...

dawno temu

Pieczenie i swędzenie w okolicy odbytu

... sprzyja nasilaniu się objawów. Uczucie swędzenia oraz pieczenia utrudnia pracę, wypoczynek, powoduje rozdrażnienie i niechęć do kontaktów z partnerem a nawet spotkań z przyjaciółmi. Długotrwale skrywane ...

dawno temu

Powiązane Tematy