Składniki:
- 2 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką),
- 1/2 litra jasnego piwa,
- 150 gram miodu,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 5 łyżek oleju,
- niepełna szklanka rosołu,
- 1-2 łyżki ostu winnego,
- łyżeczka kminku,
- 1-2 łyżki zagęstnika do sosów,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Mięso opłukać i osączyć (najlepiej wytrzeć papierowym ręcznikiem). Skórkę ponacinać w kwadraty. Całość natrzeć 2 łyżkami oleju. Posypać kminkiem, łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Skropić octem winnym. Odstawić do lodówki na ok. 30 min (lub w inne chłodne miejsce).
2. Mięso przełożyć do brytfanny. Ze wszystkich stron podsmażyć na 3 łyzkach oleju. Podlać rosołem i 300 ml piwa. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temp. 180 stopni). Przykryć folią aluminiową. Piec godzinę i 15 min, pdolewając co jakiś czas wytapiającym się sosem. Wyjąć z pieca.
3. Resztę piwa wymieszać z miodem i sosem sojowym i posmarować tym mięso. Piec najpierw godzinę pod przykryciem a potem 45 min. bez przykrycia smarując mięso co kilka minut piwno-miodową glazurą.
4. Mięso wyjąć z piekarnika. Osączyć z rłuszczu i szczelnie zawinąć w folię aluminiową (by mięso nie wyschło podczas odgrzewania). Z sosu usunąć tłuszcz(najlepiej w tym celu mocno go schłodzić i zebrac zastygnięty na wierzchu tłuszcz). Odtłuszczony sos zagotować z zagęstnikiem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. tuż przed podaniem tak przygotowanym sosem polać pokrojone w plastry mięso.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Uwagi:
Przygotowanie: 25 minut, smażenie: 10 minut, pieczenie: 3 godziny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 200 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 porcji |
Kaloryczność | 760 kcal / porcja |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Biedronka76 |