Pieczeń wieprzowa w miodowej glazurze

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką),
- 1/2 litra jasnego piwa,
- 150 gram miodu,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 5 łyżek oleju,
- niepełna szklanka rosołu,
- 1-2 łyżki ostu winnego,
- łyżeczka kminku,
- 1-2 łyżki zagęstnika do sosów,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

1. Mięso opłukać i osączyć (najlepiej wytrzeć papierowym ręcznikiem). Skórkę ponacinać w kwadraty. Całość natrzeć 2 łyżkami oleju. Posypać kminkiem, łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Skropić octem winnym. Odstawić do lodówki na ok. 30 min (lub w inne chłodne miejsce).
2. Mięso przełożyć do brytfanny. Ze wszystkich stron podsmażyć na 3 łyzkach oleju. Podlać rosołem i 300 ml piwa. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temp. 180 stopni). Przykryć folią aluminiową. Piec godzinę i 15 min, pdolewając co jakiś czas wytapiającym się sosem. Wyjąć z pieca.
3. Resztę piwa wymieszać z miodem i sosem sojowym i posmarować tym mięso. Piec najpierw godzinę pod przykryciem a potem 45 min. bez przykrycia smarując mięso co kilka minut piwno-miodową glazurą.
4. Mięso wyjąć z piekarnika. Osączyć z rłuszczu i szczelnie zawinąć w folię aluminiową (by mięso nie wyschło podczas odgrzewania). Z sosu usunąć tłuszcz(najlepiej w tym celu mocno go schłodzić i zebrac zastygnięty na wierzchu tłuszcz). Odtłuszczony sos zagotować z zagęstnikiem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. tuż przed podaniem tak przygotowanym sosem polać pokrojone w plastry mięso.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Uwagi:

Przygotowanie: 25 minut, smażenie: 10 minut, pieczenie: 3 godziny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania200 min.
Trudnośćśredni
Porcje6-8 porcji
Kaloryczność760 kcal / porcja
Przybliżony koszt35 zł
AutorBiedronka76

Pieczeń wieprzowa w miodowej glazurze: Podobne przepisy

Pieczeń wieprzowa w miodowej glazurze: wypróbuj również

Powiązane Tematy