Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków (najlepsze malutkie),
- 2 duże marchewki,
- 2 duże pietruszki,
- pół selera,
- 8 cebulek (czerwonych),
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- zioła prowansalskie,
- oregano,
- curry,
- olej.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dobrze umyć i pokroic w pół-ksiezyce (nie obierac ze skórki), marchew, piertuszke obrac, pokroić w talarki, seler pokroic w kostke, cebule posiekac w pol-ksiezyce, wsypać wszystkie skladniki na blache lub naczynia żaroodpornego, całość polac olejem (NIE MOŻE PŁYWAĆ) przyprawić, solą, pieprzem, ziołami, curry (ostrożnie - nie za dużo) oregano (można nie żałowac), słodka papryka (dużo).
Całość dobrze wymieszać. Piec w piekarniku w 180 stop. do momentu, aż się zarumienią ziemniaczki, a marchew stanie sie miękka.
Uwagi:
Podawac do ryb i mięs. Polecam dobre winko, pieknie przybrany stół, świece...najlepsze perfumy... i kolacja we dwoje bedzie rewelacyjna.
PS. Surówki nie konieczne...mozna ten przepis dodatkowo wzbogacić o pieczarki i cukinie.
Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Czarna |