Składniki:
- słuszna pierś indycza,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: sol, pieprz, papryka slodka,
- śmietana tłusta 22%,
- dużo sera pleśniowego niebieskiego (do wyboru),
- zielona pietruszka,
- bagietka.
Jak przyrządzić?
Pierś pokroić na kawałki, lekko dłonią zbić, posolić, popieprzyć i posypać papryką. Wrzucić na oliwę z oliwek, podsmażyć, leciutko podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu. W garnuszku podgrzać śmietanę, wrzucić dużo pokruszonego sera, zalać tym sosem indyka, posypać natką, chwilę podgrzewać. Sosu ma być naprawdę dużo. Bagietka do maczania w sosie konieczna. Do tego zielona sałata z winegret mile widziana.
Uwagi:
Świetna potrawa na spotkanie piwne w gronie czterech osob. Na środku patelnia z sosem, bagietka, maczamy i jemy ;-)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Autor | kaska |