Kasza gryczana z sosem serowym
OLIWKA . • dawno temuKasza gryczana jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo smaczna. W dodatku ma o wiele mniej kalorii niż ziemniaki, dlatego powinnaś ją przyrządzać jak najczęściej. Pyszny sos serowy z dodatkiem pomidorów, oliwek i czosnku nada jej niepowtarzalny smak, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Przygotuj:
- 50 dag kaszy gryczanej
- 20 dag sera rokpol
- 4 pomidory
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 2 szklanki śmietany
- 15 dag startego żółtego sera
- dużą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- natkę
- pieprz
Krok 1
Jak ugotować kaszę gryczaną? Opłucz ją, zalej 3 szklankami wrzątku i gotuj 15 minut pod przykryciem. W tym czasie powinna wchłonąć cały płyn. Teraz odstaw ją w ciepłe miejsce, by napęczniała.
Krok 2
Pora na przygotowanie serowego sosu do kaszy. Zacznij od posiekania i zeszklenia w rondlu z rozpuszczonym masłem cebuli oraz czosnku. Dodaj do nich śmietanę i szybko zagotuj. W sosie rozpuść pokruszony ser pleśniowy. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Krok 3
Tę pyszną potrawę trzeba pięknie podać. Pokrój pomidory w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu. Na nich powinna się znaleźć ugotowana kasza. Polej ją sosem serowym i udekoruj potrawę posiekaną natką i oliwkami.
Krok 4
Dopiero tak przygotowana kasza gryczana z sosem serowym jest gotowa do jedzenia. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze