Składniki:
- 2 serki topione,
- 0,5 szklanki śmietany 18%,
- 1 kostka rosołowa lub szklanka bulionu,
- 20 dag boczku wędzonego,
- 0,5 średniej cebuli,
- pieprz, sól,
- łyżka smalcu.
Jak przyrządzić?
Boczek pokroić dość drobno w kostkę, rozgrzać na patelni łyżkę smalcu dodać boczek, trochę go wytopić, dodać drobno posiekaną cebulę i zrumienić.Do rondelka włożyć 2 serki zalać bulionem i podgrzewać. Gdy serki się roztopią dodać boczek z cebulą i zagotować. Dodać śmietanę oraz przyprawy pogotować jeszcze chwilę.
Uwagi:
Można dodać 2 łyżki kocentratu pomidorowego gdy zrobimy sosu za dużo i spożyć z zupełnie nowym smakiem dnia następnego :)Jeżeli ktoś lubi kolejna wersja z koperkiem ale bez koncentratu.Sos dobrze komponuje się z wołowiną.Życzę smacznego!
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | RedKolor |