Składniki:
- 1 niezupełnie dojrzały ananas (lub ananas z puszki),
- 1 ½ łyżeczki kurkumy,
- 4 łyżki oleju,
- 2 czerwone cebule,
- 1 owoc anyżku,
- 5 cm kory cynamonu,
- 36 ziarenek kardamonu (niekoniecznie),
- 8 goździków,
- 4 ząbki czosnku,v
- 5 cm imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego,
- 250 ml wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 ½ łyżeczki miodu lub cukru,
- 2-3 świeże lub ze słoika papryczki chili.
Jak przyrządzić?
Ananas obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na cztery części, usunąć rdzeń. Następnie przekroić każdy kawałek wrzesz na 2 części. Kawałki ananasa przełożyć do garnka i zalać taką ilością wody, aby go całkowicie zakryła. Dodać kurumkumę i gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut. ODCEDZIĆ i odstawić.Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek oraz imbir obrać i drobno pokroić. Papryczki przekroić wzdłuż, usunąć nasionka i namoczyć ok. 15 minut. Olej rozgrzać w garnku i smażyć na nim przez 2 minuty cebulę, owoc anyżku, cynamon, kardamon oraz goździki. Dodać czosnek oraz imbir i smażyć przez następne 2 minuty. Wlać 250 ml wody, dodać sól i miód. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodać papryczki oraz kawałki ananasa i gotować jeszcze przez 2 minuty. Spróbować. Ananas powinien być ostry i cierpki oraz lekko słodkawy.
Jak podawać?
Sos nadaje sie do mięska, bo jest pikantne oraz do potraw Dalekiego Wschodu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 osoby |
Autor | Fuksja |