Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 25 dag margaryny,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- ok. 1,5 do 2 kg jabłek,
- mała łyżeczka cynamonu do jabłek.
Jak przyrządzić?
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Nastepnie utrzeć ją z cukrem. Dalej ucierając dodawać stopniowo i naprzemian makę, jajka, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
Blaszkę wyłożyć połową ciasta. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Następnie odcisnąć je z soku i wymieszać z cynamonem. Przełozyć je na pierwszą część ciasta i przykryć drugą pozostałą częścią.
Piec około 60 minut w 180-200 stopniach.
Potrzebne przybory:
Najlepiej i najszybciej ucierać mikserem.
Uwagi:
Można ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Jabłka do ciasta najlepsze są kwaskowe.
Ciasto ma tę zaletę, że nie jest suche.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Iwonek35 |