Składniki:
- duże ziemniaki gotowane w mundurkach,
- majonez (pomorski),
- czosnek,
- kapary,
- sól.
Jak przyrządzić?
1 kg ziemniaków ugotować powoli (nie pęka skórka), ostudzić, zdjąć skórę, pokroić delikatnie w plastry grubości 1 cm. (mogą być ciut grubsze). 2 duże ząbki czosnku rozgnieść z odrobiną soli. Łyżeczkę kaparów (mogą być konserwowe ze słoiczka lub w soli, ale wtedy uwaga z solą do rozgniatania czosnku!) posiekać, dodać do czosnku, razem trochę porozgniatać i wymieszać z dwoma czubatymi łyżkami majonezu. Jeżeli wyda Wam się zbyt wyraziste - dodać trochę majonezu.
Na każdy plaster rozłożonych np. na tacy ziemniaków nałożyć spory kleksik sosu. Podawać np. w oczekiwaniu na potrawy z grilla.
Jak podawać?
Na dużym półmisku, może być z patyczkiem (wykałaczką?).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 osób |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | paweł |